Jediný, kdo by měl vládu opustit, je Sobotka, řekl po výstupu na Hradě Zeman

4. května 2017·Články·Redakce

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman si myslí, že současná koaliční vláda by měla dovládnout do říjnových sněmovních voleb a jediný, kdo by ji měl opustit, je premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V čele staronové vlády by podle něj měl stát znovu politik ČSSD. V té souvislosti zmínil místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. Nevyloučil ale to, že by premiérem mohl jmenovat i předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, pokud by sociální demokraté jeho nabídku odmítli. Řekl to dnes v rozhovoru pro TV Barrandov.

Jméno nového ministerského předsedy oznámí Zeman po návštěvě Číny, z níž se vrací 18. května.

Půl roku do řádných voleb je podle prezidenta nesmyslné dramaticky měnit ministry. “Až na drobné výjimky by vláda měla zůstat ve stejné sestavě. Jediný, kdo by se měl vyměnit, je premiér,” řekl Zeman.

Sobotka se podle něj dobrovolně rozhodl odejít, ostatní ministři by měli “až na drobné výjimky” pokračovat. Novým premiérem by se měl stát člověk, který bude schopný získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny, dodal Zeman.

Toto vyjádření přišlo po setkání Sobotky a Zemana na Pražském hradě, kde v úvodu schůzky vznikl závažný konflikt mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka dorazil na schůzku s hlavou státu bez demise svého kabinetu, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme