Burčák teče proudem: Jak poznat ten pravý z Moravy na první pohled?

12. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Není burčák jako burčák. Jak ale poznat ten pravý hned při jeho nákupu? Nenechte se napálit pančovanými patoky, jak na to?

Sezóna burčáku je tady! U silnic se už začínají objevovat stánky s lákavým mokem, jenže jak poznat, že vás prodejce nechce jen nechce natáhnout kvasícím nápojem říznutým moštem, nebo dokonce vodou?

Existují dva typy burčáku. Ten první uchutnáte výhradně jen ve vinném sklípku, vinaři jej znají jako meziprodukt při výrobě vína, jenže ten se rychle kazí.

PSALI JSME: Frekvence 1 žije vinobraním: Jak vzniká burčák a čím nám prospívá?

Druhý typ je určen k prodeji. Vždy je ale lepší kupovat ve vinotéce, než u stánku, kde nelze dohledat jeho původ, nevíte, jak byl skladován a z čeho je vyroben. Pravý burčák má být lehce zakalen. Když je čirý, znamená to, že je říznutý vodou. Když je až moc tmavý, prodejce do něho nejspíš přilil jablečný mošt.

 Pravý burčák má být vyroben z letošních českých hroznů a k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. U dovozových, nejčastěji z Maďarska, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Burčák nesmí být vyráběn z jiného ovoce a nesmí být ředěný vodou nebo moštem. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme