Burčáková sezóna: 3 rady, jak ho skladovat, aby vám nevybouchl

26. září 2020·Jídlo a pití·Redakce

Foto: ČTK

Burčák je nejlepší vypít hned. Co když ho ale potřebujete uchovat? A jak ho skladovat, aby vydržel co nejdéle?

1. Není na co čekat

Podle vinařů je nejlepší vypít burčák hned po zakoupení. Když ho chcete uchovat, záleží, v jaké fázi kvašení jste ho koupili. Pokud je v tom nejlepším stavu, vydrží vám při pokojové teplotě do druhého dne. V lednici se jeho trvanlivost ještě o den prodlouží. Jestli je už hodně zkvašený a alkohol převládá nad cukrem, vypijte ho hned. Jak poznáte, v jaké je fázi, když jste lajk? Jednoduše, zeptejte se prodejce.

2. Jak ho dovézt z bodu A do bodu B?

Jestli si burčák vezete z Moravy na druhý konec republiky, převážejte jej v plastových nádobách, třeba v PET lahvi. Uzávěr nedotahujte, ale naopak nechte povolený. Samozřejmě lahev zajistěte tak, aby se nepřevrhla a nevytekla. Když byste lahev utěsnili, zabránili byste úniku oxidu uhličitého a lahev by se natlakovala. Pak by se stalo, co jistě nechcete – dost možná by vám vybuchla – při otevření by se celý obsah nezadržitelně vylil ven.

Pro ilustraci – když vezete burčák z Brna do Prahy, udělejte si alespoň tři zastávky a víčka PETky vždy lehce povolte. Vyzkoušeno a lahev nikdy neexplodovala!

3. Jak ho doma skladovat?

V první řade jě důležité si uvědomit, že burčák není žádné archivní víno, takže platí už výše zmíněné – vypít hned, jestli nechcete domácí katastrofu. Skladujte ho na chladném místě, může být i v lednici. Maximálně ale dva dny!

Poslouchejte kvíz v pořadu Sobotní party na Frekvenci 1 živě v sobotu po 21 hodině!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme