Grilovací sezóna začíná! Rady pro výběr a použití grilu

20. května 2016·Jídlo a pití·Redakce

Grilovat se dá všude. I na balkoně. Stačí zvolit vhodný gril a netrápit sousedy kouřem z dřevěného uhlí. Přinášíme pár rad, které se budou hodit.

Při výběru grilu zkuste hmatem pevnost plechu, neměl by se ohýbat. Tenký plech se může začít kroutit a snadno zreziví. Spoje, nohy a držky musí být pořádně upevněné, aby se vám gril nerozpadl před očima.

Pokud máte děti nebo pejsky, dbejte na pevné nohy grilu. Hlavně lehčí grily mohou být vratké. Nestabilní gril je nebezpečný i kvůli případnému požáru.

Gril by měl umět vyvinout vysokou teplotu. Jinak se budou dobrůtky vysušovat a být tuhé. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Jinak se vám maso nahoře spálí a uvnitř nemusí být dopečené. Gril by měl držet teplotu 110 – 300°C, ideálně až 500 stupňů.

Kupujte si dřevěné uhlí s většími kusy, které nepropadnou palivovým roštem. Uhlí by také nemělo být vlhké. Za deštivého počasí ho kupte raději někde pod střechou než u pumpy. Kvalitní uhlí se lépe rozžhaví a déle vydrží.

Grilovací rošt potřete kůží od špeku, nemělo by se vám pak nic připalovat. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.

Plynový gril zapalujte s otevřeným poklopem. Když pustíte plyn, prostor pod podklopem se jím naplní a při zapálení pak hrozí úraz kvůli náhlému vzplanutí.

Nepřipravujte moc pokrmů najednou. Víc si s grilováním užijete, když nachystáte každému na míru jednu porci a až přijde znovu hlad, dáte na gril další.

 

GRILOVÁNÍ: 5 rad Frekvence 1 pro lepší grilování

Grilování Frekvence 1: Pravý americký hambáč!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme