Hovězí po burgundsku

Ještě než si budete moci pochutnat na jarním jehněčím, dejte si ty nejlepší hovězí dobroty.

Pro 6 osob

40 minut, vaření 2 hodiny

* 100g slaniny, nakrájené na kostičky (doporučuji zkusit hotové slaninové kostky)
* 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
* 1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru, také na kostičky
* 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
* 3 lžíce stolního oleje
* 3 lžíce mouky
* 1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky
* sůl a pepř
* 1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití)
* 750 ml červeného vína
* 3 lžíce olivového oleje
* 16 malých cibulek stejné velikosti, nejlépe šalotek
* 250 g drobných žampionů
* petržel na ozdobu

1. Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.

2. Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran.

3. Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.

4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.