Hroznové víno: Blahodárné ovoce plné vitamínů, které prospěje vašemu zdraví

21. srpna 2019·Jídlo a pití·Redakce

Je tu období, kdy vinaři sklízejí své hrozny a milovníci burčáku si pochutnávají. Pokud ale burčáku neholdujete a i přesto máte na zahradě hroznové víno, vytěžte z něj maximum. Prozradíme vám jak. 

Ve víně je ukryta nejen pravda, ale také zdraví. Obsahuje hodně sacharidů, ale také vitaminů, proto je dobré konzumovat ho nejen v tekutém stavu, ale i po kuličkách.

Hrozny jsou bohaté na vitamin B6, ale obsahují i množství provitaminu A, vitaminu C a E. Z minerálů jsou v nich obsaženy hlavně draslík a železo.

Štáva z hroznů je schopna rozšířit cévy, zlepšit proudění krve a zabraňovat ukládání cholesterolu na stěnách tepen a celkově tak zlepšovat srdeční činnost. Hroznové víno odvodňuje organismus, a tak se doporučuje v mnoha případech selhání ledvin.

Má také detoxikační účinky, udržuje buňky mladé a působí jako takový malý elixír mladí. Pomáhá proti zácpě a je vhodné pro lidi trpící dnou, obezitou a také pro ty, kteří jedí nadmíru masných výrobků.

Semínka nikdy neplivejte, jen je pořádně rozžvýkejte! Mají antioxidační účinky a blahodárný vliv na pleť. Z tohoto důvodů se lisují a olej z nich se poté přidává do pleťových krémů.

Syrové je nejlepší

Nejvíc prospěšné je hroznové víno v syrovém stavu. Výtečné jsou třeba jednohubky se sýrem. Sladké kuličky také můžete dát do ovocného salátu, do jogurtu, do zmrzlinového poháru nebo z nich můžete udělat džus, kompot, štrůdl nebo marmeládu.

A tady je malá inspirace v podobě několika receptů:

 

Lahodný přírodní džus

1. Dejte celé hroznové víno do mixéru. (Pro dosažení lepší chuti můžete z hroznů odstranit jadérka, avšak zabere to příliš mnoho času.) Tento způsob úpravy se doporučuje v případě, že chcete zachovat všechny léčivé účinky slupky na srdce a arterie; chcete mít užitek z antikarcinogenního působení rosveratrolu, který se nachází hlavně ve slupce hroznového vína. V těchto případech je nejlépe použít modré nebo červené hroznové víno.

2. Použijte filtr, abyste zachytili slupku a semínka. Získáte lahodný, jemný džus vhodný při všech indikacích hroznového vína.

Kompot z hroznového vína

Hroznové víno umyjeme a dáme do čistých sklenic. Podle toho jak máme víno sladké přidáme cukr. Na 1 sklenici 0,30 ml dáváme 1 polévkovou lžíci cukru. Zalijeme vodou, tak aby byla 1 ,5 cm pod okraj sklenice. Zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce, tak aby byly do větší poloviny ponořené ve vodě. Vaříme od bodu varu 15 minut.

Zavařené hroznové víno dáváme do různých moučníků, želatin, pohárů, atd.

Sýrové kuličky s hrozny 

Nivu nastrouháme najemno a promícháme se smetanou do hladké hmoty. Odebíráme kousky hmoty a na ně klademe omyté a osušené kuličky hroznového vína. Dobře obalíme hmotou a tvarujeme kuličky. Necháme je pak vychladit a ztuhnout v lednici.

Vychlazené kuličky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance (ve všem 2x). Kuličky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme