Jablka, brambory nebo cibule. Proč se do Česka dováží plodiny, které si umíme sami vypěstovat?

28. března 2017·Jídlo a pití·Redakce

Průměrná přirážka obchodního řetězce u potravin činí po odečtení všech slev 80 až 90 procent ceny dodavatele. U mléka pak v průměru asi 60 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Řetězce podle něj tlačí svou cenovou politikou na dodavatele, aby prodávali své výrobky co nejlevněji, pokles cen ale nezohledňují v cenách pro spotřebitele, tvrdí prezident.

Podle něj stále rostou dovozy ze starých členských zemí EU. Od roku 2014 do loňska například vzrostl dovoz mléka a smetany zhruba o čtvrtinu, podobně je tomu i u drůbežího masa. U vajec vzrostly dovozy o 75 procent.

Aktuální průzkum komora provedla u několika komodit u až pěti obchodních řetězců, informace o cenách pro dodavatele získala od jednotlivých výrobců. Jejich jména ale neuvedla, aby nebyli vyřazeni z nabídky řetězce.

Stále rostou i dovozy plodin, které se dají v Česku vypěstovat, řetězce tak podle komory podporují své domovské západní státy. “Nemluvím o plodech z jižních zemí, pomerančích a podobně,” řekl prezident komory. Upozornil, že se do Česka loni dovezlo přes 80 milionů tun cibule, což bylo v porovnání s rokem 2014 navýšení o více než pětinu. U zelí je za to samé období nárůst o 30,5 procenta. Vzrostl také dovoz jablek a brambor.

Do Česka se přivezlo zboží za 224,6 miliardy korun, vyvezlo se za 202 miliard korun. Nejvíc se vyvážely cigarety, pšenice a řepkový olej, největší dovoz je vepřového masa, čokolády, kávy a pekařského zboží.

Zdroj: ČTK

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme