Některá zelenina je zdravější vařená. Představujeme 5 favoritů

10. května 2020·Jídlo a pití·Redakce

Syrová zelenina je zdravá, říká se. Ale u některých druhů se vyplatí upravit je vařením. Dejte si s námi dávku vitamínů z hrnce!

Je to tak: z určitých druhů zeleniny vyždímáte víc vitaminů, pokud ji tepelně upravíte.

Rajčata

Rajčata mají obzvláště silné buněčné stěhy. Tělo má pak problém zdolat je a zhodnotit antioxidant lykopen, který je na rajčatech to NEJ. Pokud je povaříte, buněčné stěny se rozštěpí a organismus může lykopen čerpat lépe.

Dýně

Dýně obsahují veliké množství beta karotenu, který se v těle mění na vitamin A. Tělo ho přijme mnohem lépe, pokud dýni povaříte. Takže vsaďte na dýňovou polévku. Co je důležité: aby tělo vitamin A zužitkovalo co nejlépe, přidejte do jídla trochu másla nebo oleje.

Chřest

Chřest se stává oblíbenou zeleninou i v českých kuchyních. Obsahuje velké množství vitaminu A, C, E. Podobně jako rajče má i chřest silné buněčné stěny. Proto ho vždy vařte nebo alespoň duste na páře.

Špenát

To je zelenina plná zdraví a chutná jako lehký letní salát. Ale pokud si chcete dopřát dávku železa a vitamínu B, které obsahuje, je lepší jíst ho vařený. Pokud máte rádi zelené smoothie, přidejte kromě syrového i vařený špenát.

Mrkev

Mrkev obsahuje beta karoten, který působí blahodárně na oči a pleť. Pokud mrkev povaříte, ulehčíte tělu práci s jeho získáváním. Ale chroupat syrovou mrkev není také rozhodně špatné. Jen ji občas proložte tou vařenou.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme