Salmonela z müsli tyčinek? Kontaminované para ořechy se dostaly i do Evropy

7. prosince 2020·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Určitě všichni víte, že se bakterie salmonely může nacházet v nedovařeném masu nebo sýrovém vejci. Zdravotnické úřady v posledních měsících zaznamenaly neobvyklý případ výskytu této infekční nemoci. Bakterie salmonely totiž kontaminovala značné množství para ořechů. Od srpna úřady zaznamenaly už 123 případů nákazy a podstatná část se nachází právě v Evropě.  Situací se začal zabývat český Státní zdravotní ústav (SZÚ), který vyhodnotil, že lidé se mohli nakazit i z müsli tyčinek. Salmonela může ve vážných případech způsobit smrt. Informoval o tom deník Blesk.

Para ořechy produkuje v Jižní Americe strom juvie ztepilé. Pěstování je poměrně náročné, protože vyžaduje konkrétní klimatické podmínky. Přesto se tento druh ořechů řadí mezi nejvzácnější, nejdražší a zároveň nejvýživnější suché plody.

Zdravé, ale škodící tyčinky

Zatím to není stoprocentně potvrzené, že by salmonelu způsobily právě tyto ořechy, ale podle úřadu je to vysoce pravděpodobné. Podle Blesku je nejvíce případu ve Velké Británii (VB), Francii, Lucembursku, Nizozemsku a Kanadě. “Studie případů a kontrol provedená ve VB a šetření pomocí zjišťovacích dotazníků provedené ve VB, Francii a Lucembursku ukázaly, že para ořechy a ořechové tyčinky jsou pravděpodobnými nositeli infekce,” uvedl pro Blesk SZÚ.

Zásilka kontaminovaných para ořechů pocházela z Bolívie a společnosti z nich vyráběly zmíněné müsli tyčinky. Z toho důvodu úřady v srpnu zahájily stahování  výrobků s tímto typem ořechů. Dokonce se některé produkty prodávaly i v známém řetězci Lidl. Informoval o tom Foodsafetynews.

“Produkty z ořechů mají dlouhou trvanlivost a lidé si mohli zakoupit tyto kontaminované výrobky před provedením kontrolních opatření,” dodal SZÚ pro Blesk. Z toho důvodu se situace nadále monitoruje.

Zdravé, ale nebezpečné

Pozor bychom jsme si měli dát i při konzumaci samotného plodu, Para ořechy totiž mají samy o sobě mimořádné výživové hodnoty. Takže v nadměrném množství se pro naše tělo mohou stát toxické. Obsahují ohromné množství selenu a jeho nadbytek způsobuje otravu doprovázející stav, který se nazývá selenóza. Ta se projevuje únavou, zvracením, nevolností, vypadáváním vlasů, depresemi a poškozením zubů.

Doporučená denní dávka selenu pro dospělého jedince je 55-200 mikrogramů. Přičemž jeden ořech obsahuje přibližně 100 mikrogramů selenu. Maximálně tak můžete sníst jen 200 až 400 mikrogramů. Selen totiž získáváme i z masa nebo vajec, proto by se para ořechy neměly konzumovat ve velkém množství.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme