Upečte si doma tradiční pochoutku trdelník! RECEPT uvnitř článku

2. prosince 2016·Jídlo a pití·Redakce

Staročeský trdelník, zní to lákavě, lidé se rádi vracejí ke starším a ověřeným recepturám. Tady vás ovšem zklameme, trdelník není český. A už vůbec ne staročeský. Jde jen o marketingový tah. Odkud skutečně dutá pečená roura pochází?

Trdelníky se na česká tržiště dostaly celkem nedávno ze Slovenska a Maďarska. Ve druhém zmíněném jsou známy pod názvem Kürtőskalács (komínový dort) a vyrábí se zde už několik set let.

Ale ani Maďaři nejsou jejich “vynálezci”, ačkoli trdelníky považují za svůj národní symbol. V osmnáctém století je tam pravděpodobně přivezl maďarský generál a básník József Gvadányi spolu se svým sedmihradským kuchařem.

Ze Sedmihradska (Transylvánie, dnes Rumunsko) se sladké pečivo dostalo až na Slovensko do Skalice, Slováci mají pro Skalický trdelník dokonce registrovanou ochrannou známku EU. Cesta na české vánoční trhy už pak nebyla složitá.

Název staročeský trdelník je tak podvod, jde jen o marketingový tah.

I když je to jen “lapák” na turisty, nic se nemění na tom, že trdelníky si svoje místo na trzích našli. Někteří prodejci je dokonce začali plnit zmrzlinou, z čehož se stal dokonce díky turistům a sociálním sítím světový hit.

Upečte si trdelník doma

Nicméně trdelník není zrovna levná záležitost, někde stojí až 80 Kč. Upéct si ho ale můžete klidně doma.

Co potřebujete na trdelník:

– 80 g tuku
– 1/2 kg polohrubé mouky
– 250 ml mléka
– 3 lžíce moučkového cukru
– 2 vejce
– 1 droždí
– špetku soli
– 5 lžic skořicového cukru
– alobal
– zavařovací sklenice (asi 10 kusů)

Nejprve si uděláme kynuté těsto. Do mírně ohřátého mléka dáme tři lžíce moučkového cukru a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s moukou a kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

ČTĚTE TAKÉ: Kdepak svařák, hitem letošních vánočních trhů v Česku je italský lomcovák Bombardino. RECEPT

Vykynuté těsto ještě propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme sklenice (nejlépe od přesnídávek). Ty obalíme alobalem a hada na ně namotáme. Můžeme ho přitisknout, těsto se hezky zploští.

Trdelník natřeme bílkem a obalíme ho ve skořicovém cukru. Můžeme do něj přidat i nadrcené oříšky. Pečeme v předehřáté troubě asi deset minut při teplotě 180 stupňů.

Autor: Luboš Procházka, Anna Netušilová

FOTO: Shutterstock / YouTube

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme