Jiří Běhounek: Jsem přesvědčen, že školy to zvládnou a řešení, co vymyslel ministr Plaga s ministrem Prymulou beru jako rozumné

12. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Místopředseda rady Asociace krajů ČR a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. (Foto: ČTK)

Od pondělí platí další omezení. Zrušily se všechny amatérské a profesionální sportovní akce. Musely se uzavřít bazény, fitness centra a žáci druhého stupně zahájili tzv. střídavou výuku. Také kulturní akce v kraji Vysočina se zrušili, jako ve zbytku republiky. K novým opatřením se vyjádřil šéf Asociace krajů České republiky a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek z ČSSD.

Od pondělí se zrušily všechny profesionální i amatérské sportovní akce. Podle vlády je právě v těchto skupinách největší možnost nakažení. “Sporty se většinou řeší tak, že ze šatny se jde hrát, pak se jde zase zpátky, takže tomu opatření rozumím,” uvedl hejtman Jiří Běhounek. “Soustavně nám rostou stovky nakažených a rostou nám i počty hospitalizovaných s těžkým průběhem, tudíž  14 denní opatření je správné,” dodal.

Ke konci minulého týdne v České republice byli vysoké nárůsty počtu nakažených. Konkrétně jich přibylo 8 615 a toto vysoké číslo, podle modelu šíření koronaviru, který má na starosti ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, zdaleka není konečné. “Ty predikce, které pan Dušek vytváří, mu bohužel vychází a já bych byl moc rád kdyby se mýlil, ale bohužel se ukazuje, že se nemýlí. Ten nárůst i první polovina měsíce října se předpovídala a bohužel je to tak,” popsal Běhounek. Také přibývá postupně osob, co jsou ve vážném stavu a to je podle hejtmana horší. “Dnes je to přes 360 a to začíná i pro ten zdravotní systém být hodně zatěžující.”

Jako hejtman kraje Vysočina, má Jiří Běhounek na starost konání akcí v kraji. U většiny byl nucen snížit rozpočty a nebo udělat nějaké neplánované změny. “Organizátoři to samozřejmě pochopili. Máme jako jeden z mála krajů ve svém majetku zřizovatelsky divadlo, takže v případě, že budou mít nedostatek provozních prostředků, poté co to skončí, bude muset kraj to nějakým způsobem řešit,” řekl. Dotacím a různým vyrovnáním zatím samotný kraj nevěnoval pozornost.

Od pondělí žáci druhého stupně základních škol chodí do školy na střídačku. Jeden týden chodí do školy jedna skupina a druhé se učí na dálku a další týden se žáci prohodí. Pro samotné učitele je práce o to náročnější. “Já si pamatuji, že jsme do školy chodili na směny dopoledne, odpoledne a učitelé to zvládli,” řekl šéf Asociace krajů. Pokud jsem to pochopil dobře je to jen na přechodné období 14 dní, a potom se o tom bude diskutovat,” dodal Běhounek. Bohužel některé školy nejsou schopny distanční výuku provozovat na sto procent, hejtman Běhounek je ale přesvědčen, že situaci zvládnou. “Chystá se rozhodnutí, že ten týden, kdy je státní svátek a mají být podzimní prázdniny, tak se předpokládá, že bude volno celý týden. Takže když k tomu připočtu sobotu, neděli, tak máme devět dnů, kdy by žáci do školy nechodili a zcela regulérně by měli prázdniny. Takže jsem přesvědčen, že ty školy to zvládnou a řešení co vymyslel ministr Plaga s ministrem Prymulou beru jako rozumné,” uvedl.

Jednou z návrhů ministra Romana Prymuly je, že by nakažení strávili karanténu v hotelu, aby nenakazili své blízké. Tímto se inspirovala vláda na Slovensku, kde toto opatření měli zavedené na jaře. “Hotely v krajích jsou neobsazené, volné a kapacity mají. Předpokládám, že z krizového účtu by to měl platit stát, protože to je rozhodnutí státu,” uvedl Běhounek. Bohužel jak toto rozhodnutí ve výsledku bude fungovat, nikdo neví. “Naše krizové štáby v krajích jsou na to připraveny, takže v případě, že bychom měli komunikovat třeba zdravotnické zařízení, kraj a hotel, tak jsme schopni to zvládnou,” dodal. Podle údajů ministerstva, by tam měli být zejména pacienti, kteří nepotřebují nutně zdravotní a sociální péči.

 

Články - další články

Doporučujeme