Karel Havlíček: Je to na každém z nás. Pokud budeme restrikce dodržovat, budeme z toho dříve venku

7. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ilustrační foto. Zleva ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. (Foto: ČTK)

Situace ohledně koronaviru se v posledním týdnu začala zlepšovat. Maloobchody, služby a restaurace mohly ve čtvrtek 3. prosince po dlouhých týdnech otevřít. Bohužel systém PES začal během víkendu opětovně stoupat k čtvrtému stupni. Celkovou situaci pro Frekvenci 1 zhodnotil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ve čtvrtek nastal den D, kdy se otevřely restaurace, maloobchody a služby. Mnoho lidí proto už od brzkých ranních hodin stálo ve frontách před prodejnami, ty totiž musely dodržovat opatření, zavedená Ministerstvem zdravotnictví České republiky (MZČR). “Zdravotnictví má v tuto chvíli právo veta a já jsem přesvědčen, že pan ministr zdravotnictví Blatný připravil dobré schéma (PES),” uvedl Havlíček. “Toto je výměnou za něco a ta výměna tkví v dodržování  přísnějších restrikcí, které jsou prostě pro každý z těch segmentů nekomfortní,” dodal ministr obchodu.

Index rizika se zvyšuje

Bohužel epidemiologická situace v klidu dlouho nevydržela a opět se zhoršuje. PES se pomalu, ale jistě blíží k čtvrtému stupni. “Stále nejsme z toho venku. Popravdě řečeno i ta úroveň PSA číslo tři, kdy na první pohled se relativně hodně rozvolňuje, tak je výměnou za velké a náročné restrikce. Teď jde o jednu věc, abychom to dodržovali,”  řekl ministr obchodu. Je to taky o nás. My si musíme uvědomit, že všechny ty restrikce, které jsou a budou nějakou dobu jsou pro nás. A jakkoli to zní samozřejmě nelogicky, pokud je ale budeme dodržovat, tak o to dříve z toho budeme venku. Takže je to na každém z nás,”  dodal.

Pokud se situace nebude lepšit po dobu tří dnů, tak se stupeň PES zvýší. “Je to kratší interval než uvolňování směrem k lepšímu, kde je to sedm dní,” uvedl vicepremiér. “Jedeme plošně. Pokud by nám to tři dny za sebou naskočilo do 61 bodů a tři dny by to tam vydrželo, tak celá země musí do úrovně číslo čtyři,” doplnil.

Vláda se bude snažit obchodníky nadále podporovat

Vláda podle Havlíčka udělala maximum pro to, aby služby, obchody a restaurace do značné míry fungovaly. “My jim kompenzujeme náklady. Když třeba uvedu typický obchod, který měl zavřeno. Teď po dobu jeden a půl měsíce dostal 100 % nájemného. Sice dostal 50 % za tři měsíce, ale to je stejné jako 100 % za jeden a půl měsíce, dostal kompletně hrazené mzdy a odvody, případně ošetřovné, pokud to byl třeba živnostník, mohl čerpat nějaké programy, kterých je tam více,” popisuje Havlíček.

“Souhlasím, ne všichni jsme spokojení, nejsme schopni uspokojit každého přesně dle jeho představ, ale myslím, že 250 miliard není rozhodně málo a budeme v tom pokračovat,” řekl.

Články - další články

Doporučujeme