Kde najdete víc bakterií než na záchodě? Budete se divit, kde číhá největší nebezpečí

2. října 2017·Články·Redakce

Nejde se tomu v zásadě vyhnout. Pokaždé, když si umyjeme ruce, musíme si je zákonitě utřít. Pokud jsou v dosahu papírové utěrky, je to tzv. značka ideál. Doma ale většinou máme klasické ručníky. A ty jsou podle vědců zdrojem většího nebezpečí, co se bakterií týče, než dokonce toaleta.

Povrch ručníku skrývá nespočet bakterií, které se na ruce během dne nachytají. Jen si představte, čeho všeho se dotýkáme a nevyhneme se tomu, i když si ruce umýváme co nejčastěji. Cesta metrem nebo tramvají, dotýkání se dveří, placení v obchodě, podávání ruky, mobilní telefon, notebook a takhle bychom mohli pokračovat dál.

“Organismus je na určité bakterie zvyklý, ale ručníky skrývají přímo ornou půdu pro jejich rozmnožování – jsou vlhké a většinou v teplém prostředí koupelny,” uvedla pro time.com epidemioložka Emily Martin z University of Michigan School of Public Health. Pokud je navíc koupelna přímo spojena s toaletou, vzniká větší riziko, že se na ručníku zachytí i fekální bakterie. Výzkum z Univerzity v Arizoně udává, že 90 procent používaných ručníků obsahovalo koliformní bakterie – tedy bakterie v trávicím traktu lidí a živočichů, které jsou nejdůležitějším hygienickým indikátorem fekálního znečištění.

Pokud si ruce neumyjeme mýdlem, je ručník první stanicí, kde se bakterie usadí. A jsou tam tak dlouho, dokud po opakovaném utírání neskončí v pračce. Vědci tvrdí, že pokud si po dvou dnech používání takovým ručníkem vysušíte tvář, je to horší, než kdybyste strčili hlavu do záchodové mísy a spláchli.

Ručníky je nutné často prát minimálně na 60 stupňů. A rozhodně je důležité mít jiný ručník na obličej, jiný na tělo a na ruce. Pozor na odřeniny, suchou pokožku či malé rané – kontaminace je tu samozřejmě umožněna rychleji. Pokuste se také zabránit tomu aby osušky visely ve vlhkém prostředí mokré.

 

Články - další články

Doporučujeme