Klimatizace ochladí, ale také může způsobit zdravotní potíže. Jak ji správně nastavit?

30. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

Ve vedrech je klimatizace osvěžujícím společníkem a mnoho lidí si již bez ní léto neumí představit. Pokud to ale s klimatizací přeháníme, tak nám může i zdravotně uškodit

Při přímém působení chladného vzduchu na odkryté části těla může dojít k lokálnímu podchlazení, a tím i k zatuhnutí, zablokování a bolesti svalstva. Pokud na tyto problémy nijak nereagujeme, mohou se z akutních potíží stát i potíže chronické. Na výkyvy teplot reaguje nejen náš pohybový aparát, ale také dýchací cesty, kardiovaskulární systém nebo naše oči.

Nejnáchylnějšími partiemi při nadměrném působení klimatizace jsou krční páteř, oblast ramen, ale i bederní páteř a křížová oblast. Chladný vzduch by rozhodně neměl foukat přímo na tělo, jinak hrozí zatuhnutí například nejenom šíjových, ale i obličejových svalů. Nadměrný chlad pak může zapříčinit také bolest hlavy. Problémy s krční páteří mohou dále způsobovat i vystřelování bolestí do celých horních končetin, kdy vzniká takzvaný cervikobrachiální nebo cervikokraniální syndrom,“ uvádí v tiskové zprávě primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Jak předejít zdravotním potížím?

Klimatizace může být velmi účinným pomocníkem v boji proti vysokým teplotám, pokud ale budeme dodržovat základní pravidla a správně jí používat. Obecně platí, že klimatizace by neměla být nastavena na větší rozdíl jak 4 až 5 stupňů oproti venkovní teplotě.

Proud vzduchu by měl směřovat spíše nahoru nebo do volného prostoru. Důležité je si také dávat na takzvaný teplotní šok, který je pro lidský organizmus značně nebezpečný. Ten vzniká, pokud příliš vychladíme interiér a následně přejdeme do horka. Proto je dobré před vystoupením z místnosti nebo při vystoupením z auta klimatizaci vypnout a lehce pootevřít okna, aby se venkovní a vnitřní teplota vyrovnala a nedocházelo k výrazným teplotním rozdílům.

Články - další články

Doporučujeme