11. září teroristický útok na Světové obchodní centrum změnil svět

11. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Teroristický útok v New Yorku. (Foto: Profimedia)

Byl to den, který radikálně proměnil naši představu o terorismu. Během jednoho dopoledne se celý svět dozvěděl, jak může být zranitelný a jak jednoduché je zaútočit na nejznámější symboly Ameriky. Bylo 11. září 2001, když 19 členů islamistické organizace al-Káida provedlo únos čtyř letadel, které použili jako zbraň.

Bylo ráno 11. září, mrakodrapy v New Yorku se před devátou hodinou pomalu zaplňovaly lidmi. Idylu ale přetrhl nezvyklý hluk leteckých motorů. Nízko nad hlavami obyvatel města letěl boeing, který v 8:45 narazil do severní věže Světového obchodního centra. V tu chvíli se hektická metropole zastavila. Davy lidí sledovaly nepředstavitelný úkaz. Obří díru okolo 96. patra věže Světového obchodního centra. Nikdo netušil, že se nejednalo o náhodu a že to nejhorší teprve přijde. Televize okamžitě přerušily program a informovaly o událostech z Manhattanu.

Dvě minuty po deváté pak narazilo do druhé věže Světového obchodního centra další letadlo. Kabina letadla zasáhla 80. patro. Federální letecká správa následně uzavřela americký vzdušný prostor a přikázala všem vnitrostátním linkám okamžitě přistát. New York uzavřel všechny tunely, mosty a lidé v panice utíkali od hořících věží. Zprávu o dění v New Yorku dostal tehdejší prezident George Bush na školní besídce a snažil se na sobě nedat nic znát.

V 9:37 média informují o třetím nárazu letadla do nízké budovy Pentagonu, sídla Ministerstva obrany, nedaleko Washingtonu. To také potvrdilo, že se jednalo o cílené teroristické útoky na USA. Minutu před desátou hodinou se začala bortit jižní věž Světového obchodního centra. Na ulicích pod mrakodrapy nastala panika, ulice zaplnily davy, které prchaly před mrakem dýmu, prachu a uhýbaly hasičským autům. 10:28 k zemi spadla i druhá věž. Křik lidí a sirény hasičských vozů byly jediným zvukem v následujících hodinách.

Vedle New Yorku a Pentagonu se ale ještě odehrávalo jedno drama, a to na čtvrté palubě uneseného letadla. Pasažéři letu United Airlines 93 se stačili dozvědět, co se děje na zemi. Ve chvíli, kdy se na jejich palubě pokusili zmocnit letadla teroristi, snažili se jejich plány překazit a začali s nimi bojovat. Jejich síly, ale nestačily a neovladatelné letadlo se zřítilo do polí v Pensylvánii. Původně mělo letět na Washington a spekulovalo se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům nebo Kapitol.

Bezpečnostní složky ihned nařídily evakuaci sídla OSN a centrály NATO v Bruselu. Zároveň se uzavřely všechny hraniční přechody USA s Mexikem. Amerika zažívala nejhorší chvíle spojené s terorismem. 2 977 lidí přišlo v útocích 11. září o život. V důsledku celé tragédie zahynulo 343 hasičů.

Atentáty odhalily zranitelnost USA, ale i celého západního světa. Administrativa Bushe přijala rozsáhlý systém opatření i bezpečnostních omezení. Uvedla do praxe pětibodovou stupnici, podle které jsou občané USA informováni o aktuálním stavu ohrožení. Ovšem svou taktiku změnili i radikálové. Do přední linie mezinárodního teroru se postavili tzv. osamělí vlci, kteří volí méně okázalé, ale stejně bolestivé útoky.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme