13. března se československý národ rozloučil s Janem Masarykem. Jeho smrt je dodnes zahalena nejedním tajemstvím

13. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Masaryk. (Foto: Profimedia)

„Jdu vždy s lidem.“ To jsou slova Jana Masaryka, kterými vysvětloval, proč se v únoru 1948 nepřipojil k demisi demokratických ministrů po ovládnutí policie komunisty. V nové Gottwaldově vládě měl opět zasednout jako ministr zahraničí. Nedlouho poté byl ale nalezen mrtvý pod okny svého bytu v Černínském paláci. Jeho pohřbu, který se konal právě 13. března 1948, se účastnily zástupy lidí. Masarykova smrt je dodnes neobjasněna. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Před komunistickým převratem byl Jan Masaryk ministrem zahraničí v londýnské exilové vládě a v první i druhé vládě Zdeňka Fierlingera. Byl také posledním demokratickým ministrem v komunistické vládě, která k moci nastoupila 25. února 1948. V ní ale nevládl dlouho. 10. března 1948 nečekaně zemřel. Komunistický režim ještě tentýž den prohlásil, že Masaryk spáchal sebevraždu. Údajně se rozhodl skočit z okna proto, že neunesl kritiku svého okolí za připojení se ke komunistům.

Tři dny po tragické události proběhl státní pohřeb. V dlouhém průvodu se vystřídalo přes čtvrt milionu truchlících občanů. Nad hřbitovem v Lánech velmi nízko prolétla letadla, podél zdi hřbitova bylo také velké množství květin a věnců. Černou rakev spouštěla do hrobu Masarykova rodina.

Sebevražda nebo vražda?

Rychlé prohlášení o sebevraždě, které bylo proneseno ještě před začátkem pitvy a vyšetřením události, vzbudilo velké pochybnosti. K Masarykově smrti se proto vyjádřil i jeho kancléř Jaromír Smutný. Ten zpochybnil nepořádek v Masarykově bytě a označil jej za zinscenovaný. Masaryk den před svou smrtí údajně pracoval na projevech. Umírat tak neměl zjevně v plánu. Další zajímavostí je, že k Masarykově pitvě došlo v době nepřítomnosti jeho osobního lékaře. Tělo tak prozkoumali komunisté. V závěrečné zprávě se doslova uvedlo, že Masaryk z nezjištěných příčin odešel do koupelny, otevřel okno a vyskočil na nádvoří.

Za tu dobu se případ otevřel ještě několikrát. Například v letech 1969, 1993, 2001 nebo 2016. Právě na začátku 21. století odborníci z forenzní biomechaniky vyloučili sebevraždu. K tomuto závěru došli zejména podle polohy a vzdálenosti Masarykova těla od okna. Případ byl uzavřen s tím, že se jednalo o vraždu. Pachatele se ale najít nepodařilo a věc je odložena dodnes.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme