16. května se položily základní kameny Národního divadla. Pro Čechy budova hodně znamenala

16. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Budova Národního divadla je pravděpodobně jedním z nejsilnějších symbolů českého vlastenectví. Veřejnost se na její vybudování složila, a to dokonce dvakrát. Dala tak jasný signál o suverenitě, jakožto kulturního a vzdělaného národa. K položení třiadvaceti základních kamenů došlo 16. května 1868 a událost si nenechalo tehdy ujít 150 tisíc lidí. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Od položení základních kamenů Národního divadla dnes uplynulo přesně 155 let. Realizace této budovy byla ale plná trnů. Čeští herci požadovali jeho vybudování už v rámci rané fáze národního obrození na konci 18. století. V Praze tou dobou divadlo sice fungovalo, konkrétně Nosticovo divadlo, dnešní Stavovské, ale česká představení se v něm hrála jen sporadicky. Češi tak chtěli divadlo s čistě českým repertoárem, proto vznikl Sbor pro zřízení Českého národního divadla.

Nedostatek financí realizaci českého snu nezastavil

Zásadním problémem pro realizaci snu o Národním divadle byl jednoznačně nedostatek financí. A právě Sbor roku 1851 v Praze učinil krok k zahájení sbírek. Jeho členové moc dobře totiž věděli, že když občané přispějí na jeho stavbu, tak ho začnou považovat za vlastní a měli pravdu.

Z počátku se uvažovalo o několika variantách, kde by Národní divadlo mělo stát. Byla mezi nimi horní nebo spodní část Václavského náměstí, Náměstí republiky nebo Karlovo náměstí. Nakonec se Sbor rozhodl koupit pozemek na břehu Vltavy, na kterém stála nepoužívaná budova solnice.

16. května 1868 se uskutečnila slavnostní pouť z pražského Karlína k místu, kde mělo vyrůst Národní divadlo. Na průvod Prahou byli připraveni lidé v dobových krojích, sokolové, divadelní ochotníci, studenti a mnoho profesí. Nechyběly ani alegorické vozy, doprovázené hudbou přítomných kapel.

Základních kamenů bylo 23. Jeden kámen by byl pro celonárodní divadlo málo, protože by nezastupoval všechny části země. První pochází z Louňovic nedaleko Říčan. Další jsou například z Radhoště, Řípu, Domažlic, Blaníku nebo Boubína.

Stavba trvala 13 let a Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa. Po jedenácti představeních byla budova uzavřena pro dokončovací práce. Bohužel uprostřed nich došlo 12. srpna k požáru, který zdevastoval podstatnou část divadla. Byla to doslova národní katastrofa, která odhodlání veřejnosti posílila a lidé se složili na něj znova. O dva roky později, tedy v roce 1883, došlo k znovuotevření. Český národ tak konečně získal stavbu, na kterou mohl být patřičně hrdý.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme