19. ledna zemřel Jan Palach. Jeho jednání dodnes vzbuzuje v lidech úctu, obdiv, ale i kontroverze

19. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Palach. (Foto: Profimedia)

Dnes je to přesně 54 let od úmrtí Jana Palacha. Dvacetiletý mladík, se zapálil na Václavském náměstí 19. ledna 1969. Svým činem chtěl vyburcovat obyvatelstvo k většímu odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jeho jednání dodnes vzbuzuje v lidech úctu, obdiv, ale i kontroverze. Pojďme se na jeho čin podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se narodil v Praze v roce 1948. Než se Jan Palach odhodlal k tak radikálnímu protestu, byl aktivním sokolem a členem sboru Českobratrské církve evangelické. Zajímal se hodně o společenský život nejen v Československu, ale i v zahraničí. Byl aktérem mnohých studentských stávek proti tehdejšímu režimu. Jeho zklamání z politické situace v zemi bylo čím dál větší a měl pocit, že se nic nezmění, když lidé nepřikročí k razantnějším akcím. Jeho sebeupálení bylo velkým překvapením i pro jeho rodinu a přátelé. Podle nich nic nenasvědčovalo tomu, že se k takovému činu chystá.

Byl čtvrtek 16. ledna okolo 14:30, když přišel na horní část Václavského náměstí. Po pár minutách už běžel v plamenech od Národního muzea směrem dolů. Hořícího studenta si všiml pracovník dopravního podniku a svým kabátem se snažil udusit oheň, aby ho zachránil. Palach byl ihned odvezen do nedaleké nemocnice na oddělení popálenin a byl stále při vědomí. Personálu, který se o něj staral, se snažil v posledních chvílích svého života vysvětlit, že nešlo o sebevraždu. Dokonce s ním byl natočen krátký rozhovor, ve kterém tichým hlasem promlouval k lidem. „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí,“ řekl tehdy.

Lékaři i sestry už při jeho přijetí věděli, že jeho zranění jsou neslučitelná se životem. Měl popálené skoro celé tělo, oči, ústa a také vnitřní orgány. Palachova matka se o všem dověděla až z novin. V článku ve kterém novináři psali o synově akci si všimla náhodou. Jela ve vlaku, když její spolucestující četl noviny oznamující zprávu o sebeupálení studenta.

Pohřeb jako jeden velký protest

Palachův pohřeb se stal velkým protestem. Proběhl 25. ledna a referovala o něm i zahraniční média. Do smutečního průvodu se zapojilo velké množství lidí. Z Karolina vyšla tisícovka účastníků, která došla až na dnešní náměstí Jana Palacha. Jeho ostatky byly pohřbeny na Olšanských hřbitovech. V 70. letech byl jeho popel uložen v rodných Všetatech. Stalo se zřejmě tajně z iniciativy Komunistické strany. Po roce 1990 byla urna vrácena zpátky na Olšanské hřbitovy.

Jeho památku si připomínáme dodnes na mnoha místech. Portréty Jana Palacha a Josefa Toufara jsou na budově, kde se nacházela klinika popálenin v pražské Legerově ulici. Vzpomenout na něj lidé mohou také v horní části Václavského náměstí. Nenápadný prohnutý kříž pod Národním muzeem symbolizuje Palachovu odvahu, která narušila lhostejnost lidí vůči srpnové okupaci.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme