2. října předložil Lippershey první žádost o patent na dalekohled

2. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Před 415 lety došlo k velké revoluci v optice. Toho dne roku 1608 byla předložena první žádost o patent na dalekohled. Ačkoliv se spoustě lidí s dalekohledem automaticky spojí jméno Itala Galilea Galilei. Není to on, kdo za tímto vynálezem stojí. Základy pro přístroj položil brusič skla a výrobce brýlí Hans Lippershey. Ten se jím ale nikdy nepodíval na hvězdy, spíše se domníval, že jeho vynález bude užitečný mořeplavcům a vojákům.

Podle legendy Lippersheyho na princip fungování dalekohledu přivedly vlastní děti. A to tehdy, když si v jeho dílně hrály s čočkami, přístroj přibližující pomocí čoček věci vzdálené. Takto nazval vynález, když ho 2. října 1608 předložil holandské vládě a požádal o patent.

K vynálezu téhož přístroje se přihlásili rázem i jiní obchodníci. Jen dva týdny po předložení patentu Lippersheyho před komisi předstoupili další. Vláda se tak rozhodla patent neudělit nikomu. Přesto byl Lippershey požádán, aby vytvořil několik dalekohledů pro nizozemskou vládu a za svoji práci byl následně dobře odměněn.

Zveřejnění jeho žádosti o patent pak spustilo lavinu i mimo Nizozemsko. Lidé z celé Evropy si všimli práce holandského vědce a začali vyvíjet vlastní verze dalekohledu. Nejslavnějším z nich byl zmíněný Galileo Galilei.

S názvem dalekohled ale přišel až teolog Giovanni Demisiani. Toto označení vychází z řeckého slova telos – daleko a scopein – hledat. Ani v názvu se tedy neodkazuje na holandského vynálezce.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme