Kdo je agresivní a kdo se vůbec nebojí? Finský výzkum zjistil, že kočky mají sedm povahových rysů

14. září 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kočky zůstávají i po tisících letech soužití s lidmi záhadnými tvory. Není proto divu, že jsou stále předmětem nejrůznějších studií. Vědci z Finska se tentokrát zaměřili na kočičí osobnost a chování. Studii uvedl časopis Animals.

Kočky mají osobnosti se stabilními změnami v chování jednotlivců stejně jako lidé a další zvířata. Některé chování je u nich běžnější než u jiných tvorů. Přesně na to nedávno přišli finští vědci z Helsinské univerzity. Ve výzkumu zkoumali 4316 koček z 26 odlišných plemen a z nich potom zjistili, že tito mazlíčci vykazují sedm osobnostních a behaviorálních rysů.

Studie, kterou publikovali vědci v odborném časopisu Animals, říká, že je velmi důležité kočičí chování. Kočky s odlišnými osobnostmi mají rozdílné potřeby. Například aktivní micky potřebují, aby se jim chovatelé více věnovali a hráli s s nimi. Na rozdíl od pasivnějších zvířat, kteří chtějí spíše klid. Bojácné kočky zase chtějí více míst na schovávání a klidné majitele.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Celkově se toho o kočkách ví méně než o psech. “Potřebujeme kočky lépe pochopit, abychom odstranili problematické chování a zlepšili jejich životní podmínky,” uvedla autorka studie Salla Mikkola. Vědci sestavili 138 prohlášení o chování koček a poslali je majitelům zkoumaných zvířat. Dotazník zahrnoval pět osobnostních rysů a dva problematické faktory v chování.

Vědci zkoumali osobností rysy koček už v minulosti a mohli tak porovnat odpovědi majitelů. Zjistili, že třeba hravost, agrese a strach se opakují nejčastěji. Do výzkumu byla zahrnuta nejrůznější plemena a vědci tak dokázali určit, jak se jednotlivé rasy liší. Zjistili, že některé znaky jsou určité pro tohle plemeno a některé zase pro jiné.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Nejbojácnější byla ruská modrá kočka, habešská se bála nejméně. Bengálská kočka je nejaktivnější plemeno, perská a exotická zase nejpasivnější,” vypočítává rozdíly autor studie Hannes Lohi. Znaky přehnané péče zase nejvíce vykazovaly siamské a balinéské kočky. Nejvíce agresivní vůči lidem byla turecká van.

Rozdíly mezi jednotlivými plemeny ale nejsou definitivní, vědci se jim proto budou věnovat i nadále. V dalších studiích tak budou brát ohled na věk, pohlaví, zdravotní stav nebo prostředí v jakém kočky žijí.

Koktejl - další články

Doporučujeme