Eva Krupmová: V každé volbě klademe důraz na přípravu, nechceme nic podcenit. Výsledky budou zhruba v pět hodin

13. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková·Helena Šulcová

Eva Krumpová. (Zdroj: Profimedia)

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti a Česká republika si volí svého prezidenta. Jak je na volby připraven Český statistický úřad (ČSÚ)? Jsou tyto volby v něčem jiné, než třeba ty do Poslanecké sněmovny? Hostem Press klubu byla 1. místopředsedkyně Eva Krumpová.

Výsledky prezidentských voleb zpracovává ČSÚ a podle Evy Krumpové je na všechno důkladně připraven. Na prezidentské volby se připravuje několik měsíců dopředu. „Vzhledem k tomu krátkému období, které bylo od posledních voleb do zastupitelstva, obcí a jedné třetiny Senátu, tak přípravy probíhaly současně. V posledních dnech vrcholí, teď jsme všechno prověřovali, dělali se velké plošné zkoušky, prověřili jsme odolnost zaměstnanců a zda jsou všichni připraveni na přebírání volebních lístků,” popisuje místopředsedkyně.

Každé volby jsou podle jejích slov trochu jiné. „U těchto voleb je přeci jen trochu jednodušší to zjišťování výsledků hlasování. Je osm kandidátů, takže se spočítají jejich hlasy a vypracuje se zápis o průběhu a výsledku hlasování. To jsou činnosti okreskové volební komise. Následně předají výsledky ČSÚ, který zkontroluje formální dostatky nebo nedostatky a převezme je do dalšího zpracování,” říká Krumpová a přiznává, že třeba počítače nejsou vůbec důležité. „Nejdůležitější je činnost členů okreskové volební komise, aby pracovali pečlivě, pořádně počítají vše v souladu se zákony a s pokyny ČSÚ. Kdyby spadly počítače, tak jsme schopni to zpracovat ručně. Výpočetní technika tu není vůbec důležitá, jedině výsledky by byly s větší časovou prodlevou. Je to ale komfortnější a je fajn vidět výsledky hned.”

Počítání jednotlivých hlasů trvá déle, ale není třeba pospíchat

Volební místnosti se otevřely v pátek ve 14 hodin a zavřou se v sobotu ve 14 hodin. „Doufám, že všichni budou pracovat v klidu a pečlivě. Sčítání začíná po uzavření místnosti. Okresní volební komise byla proškolena, k dispozici mají zákony, metodické pokyny, se kterými se museli všichni členové seznámit. Nově si členové okreskových volebních komisí své znalosti prověřili v testu, což jim dává zpětnou vazbu. Ze zákona pracuje celá komise společně. Sečtou hlasy a vyplňují zápis o průběhu hlasování v daném okresku, následně všichni zápis podepíší, že s tím nesouhlasí. Následně přinesou výsledky i se zápisem na přebírací místo, které vytváří ČSÚ,” popisuje průběh po uzavření místností. Krumpová přiznává, že se může stát, že někdo nesouhlasí s průběhem. Musí ale uvést důvod a musí to být většina v komisi. Platnost hlasů je jasně daná metodikou. „Neplatí ten hlas, který je přetržený, nebude z něj patrné, kterému kandidátovi byl hlas přidělen, nebo v obálce jsou dva lístky. I když na hlasovací lístek někdo něco namaluje, je to platný hlas, protože z něj je patrné, který kandidát na hlasovacím lístků je uveden.”

Lidé dostali volební lístky, včetně Josefa Středuly, který se ale své kandidatury nakonec vzdal. „Pokud mu hlas někdo dá, tak se nikam nebude započítávat a nebude s ním dále pracováno. Je to neplatný hlas. Je to možnost kandidáta, trochu nám to zkomplikovalo program. Musíme být připraveni na všechny možnosti, které jsou uvedeny v zákoně,” říká místopředsedkyně. Nejrychleji se vždy sčítají výsledky v malých obcí, nejdéle to trvá samozřejmě v Praze. „Jedno přebírací místo má v Praze přes 140 okresů. Do některých z nich přijde třeba 40 voličů, do některého ale třeba i dva tisíce. Počítání jednotlivých hlasů trvá déle, ale není třeba pospíchat. Raději kvalitně,” dodává Krumpová. V roce 2018 byla volební účast v prvním kole 62%, v roce 2013 přes 61%. Sama místopředsedkyně přiznává, že není moc pravděpodobné, že by se nová hlava státu zvolila v prvním kole. Výsledky by podle místopředsedkyně mohly být zřejmé okolo 17 hodiny. „V každé volbě dáváme důraz na přípravu a nechceme nic podcenit. I druhé kolo má pro nás stejnou váhu, bude to asi rychlejší a my budeme připraveni,” uzavírá Eva Krumpová.

Koktejl - další články

Doporučujeme