Jak spřátelit psa a kočku? Poradíme vám, čeho se držet

11. listopadu 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Máte nově v domácnosti psa a kočičku nebo uvažujete o jejich pořízení a bojíte se, jak spolu budou vycházet? Podle odborníků se nemusíte ničeho bát. Důležité je věřit, že si časem sednou a při dodržování pár pravidel se z nich stanou nerozluční kamarádi. Informoval o tom server PROŽENY.

Každý majitel psa a kočky sní o tom, že se z nich stane nerozlučná dvojka. Podle serveru PROŽENY je nejlepší si pořídit kotě a štěně najednou. Naopak u dospělých jedinců to už není tak lehké. Dospělý pes sice přijme lépe kotě, ale dospělá kočka nebude z nového přírůstku v podobě štěňátka nadšená. Přesto byste neměli zoufat, zvládnout se přeci dá všechno.

Čeho se při seznamování držet?

Dobré je kočičce ostříhat drápky, aby pejskovi nějak neublížila a zřídit jí úkryt. Útočiště jí zřiďte nejlépe na nějakém vyvýšeném místě, kde může nového obyvatele domácnosti nerušeně pozorovat a v případě nebezpečí se před ním i schovat. “Kočka si zakládá na své volnosti, což bychom měli, samozřejmě v určitých mezích, respektovat a nechat ji, ať se seznámí svým tempem a podle svých pravidel,” popsala serveru Tereza Lukášková, která má doma právě spřáteleného kocoura a psa.

Každý by měl mít svou misku. Nejí stejné krmivo a nebudou na sebe žárlit. Časem si sice nastaví pravidla, ale vy jim můžete zpočátku aspoň takhle pomoci. “Můj pes a kocour třeba běžně a rádi pijí ze stejné misky, i když má každý svou a své místo,” uvedla Lukášková pro PROŽENY.

Také kočičí záchod by neměl být v dosahu psa. Někteří si totiž v exkrementech micinek libují a stelivo by jim mohlo ublížit. Ze všeho nejdůležitější je na nic nespěchat a nepanikařit. Seznámení těchto dvou zvířátek může nějakou dobu trvat. Určitě je nenuťte ke kontaktu násilím. Také se snažte nebýt nervózní, jelikož to vaši mazlíčci lehce vycítí a to ničemu nepřidá.

Pravidla jsou důležitá. Při prvním setkání nenechejte kočičku a pejska o samotě. Trvejte na stanovených pravidlech. “Symbióza vznikla až po pár týdnech, kdy bylo namístě i zvýšení hlasu – upozornění, že se nový člen bude respektovat a bude u nás doma mít své místo,” popisuje majitelka chovatelské stanice Marie Mlčochová, která si k psí smečce pořídila toulavou kočku. Za každý pokrok je odměňte a uvidíte, jak si budou časem blíž.

Koktejl - další články

Doporučujeme