Král hororů dnes slaví 75. narozeniny. Připomeňme si nejlepší díla Stephena Kinga

21. září 2022·Koktejl·Redakce

Stephen King, TO. (Foto: Shutterstock)

Žádné jiné jméno by k němu nesedělo tak perfektně, jako právě Stephen King. Je totiž bezpochyby králem hororů. Už v dětství věděl, že chce lidem vyprávět strašidelné příběhy a každé jeho literární hororové dílo bylo dřív nebo později zfilmováno. Pojďme si s zenysro.cz připomenout jeho život a nejlepší díla.

Během své kariéry napsal 61 románů a více jak 200 krátkých příběhů. Dá se považovat za ikonu nejen hororových románů, ale také americké literatury. Kde se v něm vzal takový talent děsit lidi a přenést pocity a strach, ze kterých vstávají vlasy hrůzou do psaných řádků jeho knih?

Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 ve městě Portland ve státě Maine. Autorův rodný stát se později stal předmětem dějiště více než poloviny jeho knih. Jeho dětství nebylo příliš ideální, jelikož od nich jejich otec odešel stylem, že si odskočil na cigaretu a už se nevrátil. Strašidelné příběhy ho provázely už tehdy. Jeho matka měla takové knihy ráda a jeho strýc mu hororové náměty rád vyprávěl a bral ho na ně do kina.

Na státní univerzitě dokončil studium anglické literatury. Během studia na univerzitě začal nejen psát a publikovat své první povídky do místního časopisu, ale také se zde při práci v knihovně seznámil se svou budoucí chotí, Tabithou. Poté měl problém sehnat práci a uživit svou rodinu. Nebýt jeho ženy, skončil by jeho první úspěšný román Carrie v koši, kam jej zahodil, jelikož nebyl s textem spokojený. Tabitha ho však našla a přemluvila, aby román dokončil. S ním nakonec oslavil díky Billu Thompsonovi a nakladatelství Doubleday úspěch. 

View this post on Instagram

A post shared by Club Stephen King (@clubstephenking)

Jen pro zajímavost, za první vydání autor dostal v přepočtu na dnešní měnu přibližně 14 525 $, tedy 328 136 Kč. Za prodaná práva pak zhruba 2 300 000 $. V přepočtu na českou korunu zhruba 51 959 645 Kč. Skočil jako učitel a stal se z něj spisovatel na plný úvazek. Následoval román Prokletí SalemuOsvícení, do jehož hlavní postavy Jacka Torrance promítl svůj tehdejší problém s alkoholem. Po vydání si románu všiml úspěšný režisér Stanley Kubrick, který se rozhodl námět Osvícení zfilmovat. A tak se tento film z roku 1980 stal kultovní hororovou klasikou, přestože King nebyl se změnami ve scénáři spokojen. 

Knihy Stephena Kinga patří dodnes k těm nejprodávanějším a autor obecně se řadí ke komerčně nejúspěšnějším literárním autorům posledních několika dekád. Inspiraci hledá často ve svém dětství a změti zážitků pocházející z něj. Patří k autorům, kteří umí krásně vylíčit atmosféru a pracovat s hlavními postavami, kterými často bývají děti.

Připomeňme si jeho nejúspěšnější romány a příběhy, které se dočkaly stříbrného plátna:

Misery

Rozhodně jedno z nejznámějších děl slavného spisovatele, které ve vás vyvolá děsivou atmosféru od začátku až do konce. Hlavní hrdinou příběhu je autor romantických příběhů Paul Sheldon, který jednoho dne havaruje se svým vozem. Má štěstí, protože u nehody se objeví jeho dlouholetá fanynka a bývalá ošetřovatelka Annie. Ta z něho učiní svého domácího pacienta a rozhodne se na něm praktikovat svou svéráznou “léčbu”. Jedno z nejkrutějších období Paulova života právě začíná…

Řbitov zviřátek

Přestože se román zabývá vcelku všedními věcmi, jakými jsou například schopnost vyrovnat se s odchodem blízkého člověka a jak těžké je najít smíření se životem, zavede vás na strašidelnou jízdu. Hlavními hrdiny jsou manželé Creedovi, kteří se spolu s dvěma dětmi a kocourkem přestěhují do domu, který stojí blízko indiánského pohřebiště. A to ani po letech neztratilo svou temnou moc.

To

Každý dospělý se v životě potýká s určitou formou strachu. Své o tom ví parta přátel, která se po letech vrací do rodného města. Ospalé městečko je na první pohled stejné jako každé jiné, jen s tím rozdílem, že v tomto se každých 27 let probudí hrůza v podobě démonického vraždícího klauna. 

Osvícení

Hlavním hrdinou je opět spisovatel Jack Torranc, jež získá místo správce horského hotelu a přestěhuje se do něj i se svou ženou a pětiletým synem Dannym. Ten je obdařený telepatickými schopnostmi a dokáže předvídat běh událostí. O tom, jak život v horách může být náročný, se brzy přesvědčí nejen Jack, ale i jeho rodina. 

Zelená míle

Život v Americe roku 1932 nebyl právě jednoduchý. Zvlášť když jste vězeň odsouzený na smrt. Příběh vás zavede do káznice v Cold Mountain, která se stala domovem těch vůbec nejhorších vrahů. Jedním z nich je Paul Coffey, který byl odsouzený za brutální vraždu dvou malých holčiček k popravě na elektrickém křesle. Dozorce Paul Edgecombe ale o jeho vině pochybuje a začne se o případ blíže zajímat. Kniha se dočkala filmového zpracování pod taktovkou skvělého režiséra Franka Darabonta a hlavní roli v ní ztvárnil Tom Hanks a David Morse.

Temná věž

Sedmidílná sága je jednou z nejoblíbenějších klasik tohoto mistra hororu a mnoho lidí by ho označilo za jeho mistrovské dílo. Na jejím základě vznikl také komiks a filmová verze. Poněkud kontroverzní sága vypráví příběh o pistolníkovi Rolandovi, který žije v temném a morálně zkaženém světě a putuje za Temnou věží. Po cestě přitom musí čelit nečekaným a v každém ohledu děsivým nástrahám.

Koktejl - další články

Doporučujeme