Luboš Korbička: I když si odmyslíme historickou hodnotu korunovačních klenot, cenu bych si netroufl odhadnout

3. února 2023·Koktejl·Barbora Turková·Romana Navarová

Luboš Korbička. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl přední český šperkař Luboš Korbička. Proč se rozhodl vyrobit šperk pro Ivanku Trumpovou a kde bral inspiraci? Proč jsou korunovační klenoty tak jedinečné a dá se vyčíslit jejich hodnota?

Není to tak dávno, co se dcera amerického exprezidenta Donalda Trumpa Ivanka objevila v Praze. Při té příležitosti dostala jedinečné náušnice, které pro ni speciálně vyrobil Luboš Korbička. „Z televize jsem se dozvěděl, že má přijet při příležitosti předávání vyznamenáních na Hradě a napadlo mě, že by bylo hezké nechat ji vyrobit něco z Česka. Zkusil jsem se ozvat Kanceláři prezidenta republiky, zda by ta možnost byla,” popisuje Korbička. „Hodně jsem sledoval Ivanu Trumpovou a měl jsem nakoukáno, jaké šperky nosí a jaké barvy zlata má ráda. Snažil jsem se vyrobit něco v tom duchu na denní nošení s diamanty. Hodí se ke všem šatům a barvám, a aby to nevadilo při běžné činnosti,” přibližuje Korbička šperk, který platil on sám a který zůstal veřejnosti skryt.

Zájem lidí o investiční šperk nás překvapuje

Na Pražském hradě byly několik dní vystaveny korunovační klenoty. „Pro někoho, kdo se v našem oboru pohybuje, musí být neskutečný zážitek se o ně starat. Nejvíce zajímavá je pro mě svatováclavská koruna. Ta byla vyrobena okolo roku 1345, což z ní dělá čtvrtou nejstarší korunu v Evropě. Je nádherná a kameny, které jsou vsazené do zlatá, jsou jedinečné,” popisuje korunu Korbička. Na přední straně koruny je čtyřcentimetrový červený rubelit. „V 1998 bylo uznáno, že se nejedná o rubelit, ale je to rubín. Má nevyčíslitelnou hodnotu. Nákup zlata by vyšel zhruba na pět milionů. Když odečteme historickou hodnot, tak si ani netroufnu odhadnout cenu,” říká Korbička. Existuje hned několik kopií korunovačních klenotů, které jsou k vidění na výstavách.

Předání uměleckého řemesla se v rodině Korbičků přenášelo z generace na generaci. „Tatínek byl umělecký kovorytec a doma jsme měli zlatnický stůl. Když jsem byl malý, tak jsem se motal kolem a hrozně mě to zajímalo. Už v té době jsem věděl, co chci dělat,” říká Korbička. Sám přiznává, že jakmile začala pandemie covidu, měl strach, co to udělá s lidmi a jejich investicemi do zlata. „Jednu krizi jsme zažili v roce 2008. Během covidu se ale děl pravý opak, lidé chtěli nakupovat investiční šperky. I teď zaznamenáváme, že lidé nakupují, což nás vzhledem k situaci překvapuje,” komentuje Korbička.

 


Koktejl - další články

Doporučujeme