Na tohle by vaši miláčci měli zapomenout. Jaké potraviny jsou pro psy jedovaté?

3. listopadu 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Psi jsou velmi zvídavá stvoření, která by nejraději ochutnala všechno, co vidí a cítí. Jenže některé látky jsou pro ně jedovaté a můžou jim i jejich majitelům zkomplikovat život. Které to jsou, uvedl web Newsweek.

Čokoláda

Lidé milují čokoládu – mléčnou, bílou i tmavou. Ale tahle pochoutka obsahuje theobromin – chemickou látku, která je pro psy jedovatá. Čím tmavší čokoláda je, tím vyšší riziko pro vaše čtyřnohé miláčky. To znamená, že by se psi měli vyhýbat jakýmkoliv potravinám, které čokoládu obsahují – dorty, sušenky či čokoládové sladkosti.

Káva

Mnoho lidí začíná svůj den šálkem kávy, ale psi by takto den začít rozhodně neměli. Velké množství kofeinu může ovlivnit srdce psů. To znamená, že nejen káva, ale i energetické nápoje nebo čajové sáčky musí být uschovány od psů.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Hrozny, rybíz, rozinky

Hrozny jsou pro psy toxické, rozinky a rybíz ještě více. “Není známo, proč jsou tyto plody pro psy jedovaté, a jak moc jsou pro ně nebezpečné. Někteří psi snědli hodně těchto plodů a nic jim nebylo, zatímco někteří se i po velmi malých dávkách cítili špatně,” tvrdí veterináři.

Cibule, česnek, pažitka

Cibule, česnek a pažitka obsahují silici s n-propyldisulfidem, která může dopomoct k rozpadu červených krvinek, což vede k anémii. Tyhle potraviny by se proto měly psům vyhnout velkým obloukem.

Avokádo

Zatímco většina lidí avokádo miluje, psi by s vámi tento názor asi nesdíleli. Listy, plody, semena i kůrka avokáda obsahuje persin, který způsobuje zvracení a průjem nebo jiné závažné příznaky. A to nejen u psů, ale i u dalších zvířat.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Rododendron

Listy azalky neboli rododendron  mohou být pro psy i kočky velmi jedovaté. Keř obsahuje silný neurotin grayanotoxin, který může narušit schopnost buněk. 

Kaštany a žaludy

Kaštany jsou symbolem podzimu, ale tento ořech může psům při konzumaci hodně zkomplikovat život. Kaštany obsahují jed zvaný aesculin, který je pro psy toxický a může jim způsobit otravu.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Koktejl - další články

Doporučujeme