8. března slavíme MDŽ. Většina Čechů svátek spojuje s komunismem, jeho původ je mnohem starší

8. března 2024·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Mezinárodní den žen (MDŽ) si většina Čechů spojuje s komunistickým režimem. Málokdo ale ví, že komunisté svátek jen chytře využívali jako nástroj propagandy. Původ má přitom mnohem straší. Mezi hlavní důvody svátku patří boj o rovnoprávnost mezi muži a ženami. Pojďme se podívat na kořeny MDŽ s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Ženy o svá práva začaly bojovat už v polovině 19. století. Jádrem nespokojenosti byly především nevyhovující pracovní podmínky jako nízký plat, dlouhá pracovní doba a sociální nejistota. Postupně se konaly různé protesty, ale zlom přišel až na počátku 20. století.

8. března 1908 vyšlo do ulic New Yorku patnáct tisíc žen, aby si připomněly události z roku 1857. Tato demonstrace uvedla některé věci do pohybu. Rok na to ohlásily americké socialistky Národní den žen. Měl se opakovat každý rok, a to poslední únorovou neděli. Během tohoto dne měly ženy vyjít do ulic, bojovat za svá práva a postavení ve společnosti. Evropské ženy na sebe nenechaly dlouho čekat. Den žen si lidé poprvé připomněli v roce 1911 v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku.

K rozhodujícímu datu 8. března přispěla v roce 1917 událost v Rusku. Právě tehdy pod heslem chléb a mír vyšly na protest do ulic Petrohradu ženy. Bojovaly za rovná práva, ale volaly i pro ukončení 1. světové války a obnovení zásobování. Ženy se svým protestem zasloužily o konec vlády cara Mikuláše II. Alexandroviče a v Rusku tak začala fungovat prozatímní vláda a ženy se dočkaly i volebního práva.

Na první mezinárodní dohodu, která zakotvila rovnost práv mezi ženami a muži, si svět musel počkat až do roku 1945. Vstoupila v platnost v Chartě OSN. Rozhodnutí, že bude 8. březen oslavován jako oficiální den žen po celém světě rozhodlo Valné shromáždění OSN v roce 1975. Máme si tak připomenout nejen historii, ale i to, že na světě stále existují země, kde ženy nemají základní práva.

Koktejl - další články

Doporučujeme