Překrásnou pláž Navagio zasypaly odpadky. Turisté se neumí chovat!

15. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Když se řekne Zakynthos, spaustě lidí se vybaví ikonická a turisty vyhledávaná pláž Navagio. Ta je ale poslední dobou neustále zaplavována odpadky, které tam nechávají turisté. Z Náhledného místa se tak pomalu stává skládka. Obyvatelům řeckého ostrova dochází s nepořádnými návštěvníky trpělivost. Informoval o tom Blesk.

Průzračné tyrkysové moře, bílý písek, majestátní útesy a rak pašerácké lodi. Tak se dá popsat pláž Navagio, která je jednou z nejkrásnějších na světě a stala se ikonou řeckého ostrova Zakynthos. Každý rok sem na lodi proudí spousta turistů, kteří zde chtějí spočinout a mít tak úžasný zážitek. Za vstup na tuto pláž, na kterou se dostanete jedině lodí, musíte zaplatit, a to cca 1100 Kč za celý den a 750 Kč za tříhodinovou zastávku.

Pláž láká turisty nejen pro svou přírodní krásu, ale také pro vrak lodi, který se stal ikonickým a můžete ho najít na spoustě pohlednic a upomínkových předmětů ze Zakynthosu. Údajně se jednalo o pašeráckou loď, která převážela alkohol a cigarety. Lidé ji však ale postupně ničí tím, že do ní vyrývají svá jména a podobně. To ale není jediný problém, který nezodpovědné turisté způsobují.

Dalším problémem jsou haldy odpadků, které na této krásné pláži návštěvníci zanechávají. Upozornil na to řecký ekolog Michael Bakas, který zveřejnil fotografii z místa na sociální síti. “Nechápu, jak můžete platit za to, že navštívíte jednu z nejkrásnějších pláží světa a necháte na ní odpadky,” rozčiloval se Michael pod fotografií.

Do úklidu se pustila společnost, která na pláž turisty dováží. “Pláž čistíme už léta. Obec se o to nestarala ani před zřízením výboru na ministerstvu. Výbor, který přijel na ostrov, se tím také nezabývá. Sbíráme odpadky a přepravujeme je našimi loděmi do přístavu. Někdy se na tom podílí i ekologické organizace,” sdělil ředitel cestovní kanceláře Dionysis Yatras. Ono by ale stačilo, kdyby zde lidé vůbec žádné odpadky nenechávali.

Koktejl - další články

Doporučujeme