Tomáš Cikrt: Za nedostatek léků po celém světě opravdu nikdo v Česku nemůže

28. února 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Tomáš Cikrt. (Foto: Frekvence 1)

Bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví a nyní šéfredaktor online Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt byl hostem Heleny Šulcové v Press klubu na Frekvenci 1. Kdo může za nedostatek léků? Kdy se situace zlepší? Bude mít nedostatek léků negativní vliv na přicházející chřipkovou sezonu? A co přínosného nás covid naučil?

V Česku stále chybí některé léky a lidé by rádi ukázali na jednoho viníka, který za to může. “Určit někoho, kdo zato může, není možné. O výpadku a nedostatku léků jsem psal články už v roce 2014. Je to stará záležitost, která má hluboké kořeny. Zjednodušeně se dá říct, že velké firmy chtěly ušetřit peníze a převedly velkou část výroby léků do Asie. Ta měla ještě před všemi válkami a krizemi problém, že nedokázala vyrobit léky kvalitně. Občas tam dorazí západní inspektoři, výrobu zastaví a pak léky chybí. To je jeden z nejhlubších kořenu nedostatku. K tomu pak přibyly novodobé katastrofy, například válka, která zpřetrhala distribuční řetězce. Léky jsou skládačky, jsou složené z účinné látky, pomocných látek, krabiček, kapátek atd… To se vyrábí v různých částech světa. Například Rusko a Ukrajina se specializují na papírové obaly, kterých je tím pádem nedostatek. Takže v Česku za nedostatek léků po celém světě opravdu nikdo nemůže,” ujišťuje šéfredaktor Zdravotnického deníku a dodává, že situace se zlepší až za několik let, a to ne s ohledem na války a jiné katastrofy, ale až se srovná poměr výroby v Evropě a mimo Evropu. Podle jeho názoru musí Evropa přestat být závislá na jiných kontinentech ve všech ohledech.

Chřipková sezona je tady!

Stále přibývá respiračních onemocnění spolu s chřipkou, ale to je podle pana Cikrta v tomto období normální. Jsme v období čekání na jaro a do toho přišla opět prudká změna teploty a ochlazuje se. Tyhle změny nedělají lidem dobře. Sezóna je tady,” říká odborník na zdravotnictví. Může kombinace období chřipky a nedostatek léků způsobit nepříjemnou situaci? “Chřipka je virové onemocnění, na které nezabírají antibiotika, takže tady výjimečná situace nehrozí. Myslím, že díky snaze ministra, za což ho musím pochválit, se situace s antibiotiky zlepšila a nastupující chřipková vlna by neměla představovat komplikaci,” tvrdí Tomáš Cikrt.

Buďme k sobě ohleduplnější a neprskejme na sebe

Lidé s covidem už nebudou muset být nezbytně sedm dní v karanténě a bude záležet na doporučení jednotlivých lékařů podle rizika. “Já bych byl v tomhle ohledu stále opatrný, protože covid je závažné onemocnění, které část lidí postihuje dlouhodobě. Toto rozhodnutí udělal ministr na základě doporučení expertů. Je důležité, abychom k sobě byli ohleduplnější, což nás snad covid naučil, že když cítíme, že nám nastupují příznaky virového onemocnění, zůstaneme doma, případně si kryjeme ústa, abychom nic nenaprskali na ostatní,” říká šéfredaktor Tomáš Cikrt.

Koktejl - další články

Doporučujeme