V přírodě stále číhají nebezpečná klíšťata. Znáte všechny mýty, které o nich kolují?

8. září 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Klíště)

I když už máme září, počasí stále přeje nebezpečným potvůrkám, které nám doslova pijí krev. Teplo a sluníčko nás láká pro poslední letní dobrodružství do přírody a klíšťata spokojeně čekají na svou oběť, do které by se mohli zakousnout. Nepodceňte jejich schopnosti, takový malý tvoreček dokáže lidem pořádně zdravotně zavařit. Blesk.cz přináší seznam mýtů, kterými jsou klíšťata opředena.

Pití piva pomůže klíšťata odpudit – MÝTUS

Ačkoliv to můžete používat jako výmluvu, abyste si s sebou na výlet mohli vzít zásobu lahváčů a na každé pauze si dopřát jedno nebo dvě čepované, rozhodně vám to od klíšťat nepomůže. Pro konzumenty piva a vitamínu B platí stejná pravidla pro prevenci proti klíšťatům jako pro abstinenty.

Repelent jako ochrana postačí – MÝTUS

Samozřejmě je dobré nastříkat se repelentem, pokud jste v přírodě. Nepočítejte ale s tím, že jste tak v suchu. Aplikace se musí často opakovat, aby byla účinná. Podle informací ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) platí, že pokud je u přípravku uvedeno dávkování a doba účinku na komáry, je třeba počítat s tím, že v případě klíšťat bude účinnost přibližně poloviční. Nezapomeňte se tedy po návratu domů důkladně prohlédnout.

Domácí repelent je lepší než ten z lékárny – MÝTUS

Na internetu najdete spoustu receptů, jak si připravit domácí repelent z nejrůznějších bylinek, octů a citrusů. Nicméně, i kdybyste se v nich vykoupali, neposkytnou vám dostatečnou ochranu.

Klíšťata přitahuje krevní skupina A – MÝTUS

Představa, že by klíšťata preferovala především “áčkovou” kvalitu krve, že celkem úsměvná. Často se říká, že lymskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou se nakazili nejvíce lidé s krevní skupinou A, jenže v České republice má asi polovina lidí krevní skupinu A (40–45 %). Je pochopitelné, že i mezi lidmi, kteří prošli nemocemi přenášenými klíšťaty, bude větší výskyt lidí právě s touto nejrozšířenější skupinou.

Stejné onemocnění přenáší i komár – MÝTUS

Komár je celosvětově velice nebezpečný. Kdo byl nějako dobu v Africe, jistě chytil paniku pokaždé, když uslyšel bzučet komára. Tam totiž představuje komáří bodnutí obrovské nebezpečí. Je zodpovědný například za přenos malárie, japonské encefalitidy, dirofilariózy, žluté zimnice, viru dengue, viru zika nebo například horečky chikungunya. Čeští komáři jsou spíše otravní než nebezpeční. Komár nepřenáší boreliózu ani encefalitidu. Saje krev pár vteřin a k přenosu klíšťové encefalitidy na člověka dochází řádově do 2 hodin po zakousnutí. U lymské boreliózy je to až po 24 hodinách.

Klíště je třeba udusit krémem či olejem – MÝTUS

Tohle je velice nebezpečný krok, který můžete u přisátého klíštěte udělat. Pokud klíště takto udusíte, urychlíte akorát tak přenos virů a bakterií. Použijte pinzetu, dejte pozor, abyste klíště neutrhli a trpělivě ho vyviklejte. Místo pak nezapomeňte vydesinfikovat.

Koktejl - další články

Doporučujeme