Kolik potřebujeme peněz, abychom byli šťastní? Odpověď vás překvapí

25. listopadu 2017·Články·Redakce

Říká se, že štěstí si za peníze nekoupíme. Štěstí je být zdraví, to je zásadní pro to, abychom se mohli realizovat na všech jiných životních frontách. Některé z nás pak udělá šťastnými to, co si díky financím pořídit můžou. Jaký obnos je ale pro tenhle pocit dostatečný?

Vědci myšlenku, že si za peníze štěstí nepořídíme, nyní vyvrací. Tenhle krásný pocit prý totiž roste s bohatstvím, které vlastníme. “Čím bude nižší roční míra příjmu oproti referenční hodnotě, tím menší pocit štěstí se dostaví. Ale po překročení hranice 1,5 milionů korun za rok už míra štěstí nemůže stoupat,” uvedl časopis Time podle výzkumu ekonoma Angusa Deatona a psychologa Daniela Kahnemana z roku 2010.

Další z průzkumů už sumu navýšil na 3,5 milionů korun ročně. Podle nejnovější analýzy potřebujeme pro vypuštění endorfinů v oblasti financí tedy o mnoho více. Východiskem pro tyto výzkumy je obnos, který nám pomůže dosáhnout cílů – stát se pilotem, podporovat umění, nakupovat obrazy, vlastnit ostrov, koupit si letadlo, postavit hotel, ale zároveň jde o takovou částku, která nedopustí, abyste začali žít zcela jinak a změnili okruh přátel, protože by vám ti dosavadní přišli neschopní.

Modelová situace výzkumu vypadala takto: bohatý pár žije se dvěma dospívajícími dětmi žijí v New Yorku, mají nemovitosti v Karibiku a na Long Islandu, děti navštěvují soukromé školy. Mimo to vlastní byt na Páté Avenue a pravidelně přispívají na charitu. Patří jim také sbírka cenných uměleckých děl. V domácnosti vypomáhá služebná, řidič a mají svého kuchaře. Kolik na takový život potřebují peněz? Podle výzkumu by to bylo přes dvě miliardy korun.

Články - další články

Doporučujeme