Kolik volného času mají muži a ženy? Nerovnost je patrná

5. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

Studie britského statistického úřadu tvrdí, že ženy mají v průměru méně volného času než muži. Podle statistiků je to s největší pravděpodobností kvůli tomu, že ženy vykonávají více domácích prací než muži.

Podle ONS (Office for National Statistics) mají ženy v průměru o pět hodin méně volného času než muži, konkrétně 38 hodin za celý týden. Analýza z roku 2015 odhaduje, že za to může věnování se domácím pracím, u kterých ženy tráví více času než muži.

Výzkum také ukázal, že od roku 2000 vzrostl u mužů počet hodin volného času, kdežto u žen klesl. “Volný čas u žen by mohl být menší proto, že jsou častěji zaměstnávány na částečný úvazek než muži, tráví více času domácími pracemi a staráním se o děti,” stojí ve zprávě. “Hodiny strávené neplacenými pracemi pravděpodobně nahradí ty hodiny, které by mohly být využity na volnočasové aktivity,” uvádí dále studie.

Obě pohlaví, pokud mají volno, se věnují sledování televize, poslechu hudby nebo čtení.

Lidé ve věku od 25 do 34 let byli nejvíce zaneprázdnění, proto mají nejméně volného času. Nejlépe jsou na tom osoby ve věku od 65 let, i když i v této věkové kategorii měli více volného času muži. Věková skupina od 18 do 24 let má rovněž dostatek volného času, ale ONS to přisuzuje tomu, že studenti pracují spíše na částečný úvazek a ještě nemají hlavní pracovní poměr.

 

Články - další články

Doporučujeme