Opravdu se po banánech tloustne? Známe odpověď!

7. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

Lidé přestávají jíst banány z toho důvody, že se bojí o svou postavu. Banány totiž obsahují poměrně dost cukru, který lidi sledující vlastní postavu odrazuje od konzumace. Opravdu se ale po banánech tloustne?

Nikdo neztloustne ani se u něj nevyvine cukrovka, pokud sní hodně banánů,” řekla pro server Business Insider doktorka klinické výživy Jessica D. Bihuniak z newyorské univerzity Steinhardt. Toto se však netýká pouze banánů, ale i dalšího ovoce bohatého na cukry. Banány jsou navíc bohaté na živiny podporující srdce, střeva a štíhlou linii.

Nicméně je pravda, že oproti dalším druhům ovoce je banán sladší. Jeden banán v sobě obsahuje asi 120 kalorií a 17 gramů cukru, což je dvojnásobek například hrnečku jahod, který obsahuje 53 kalorií a 8 gramů cukru.

Doktorka však tvrdí, že pokud nutriční specialisté mluví o cukru, který by měli dotyční omezit kvůli své váze, pak mají na mysli přidaný cukr, který se nachází například v tyčinkách, nealkoholických sladkých nápojích nebo v pečivu. “Pokud jíte pouze banán, tak ten neobsahuje přidaný cukr,” dodala.

Banán je také bohatý na vlákninu. Obsahuje jí 15 procent doporučené denní spotřeby. Dodávají také asi třetinu denní doporučené spotřeby vitamínu B6, který pomáhá regulovat hladinu aminokyselinového homocysteinu v krvi, která může při nekontrolovaném stavu poškozovat cévy a zvyšovat riziko srdečního záchvatu, mrtvice a krevních sraženin.

Jediné riziko v konzumaci banánů hrozí před spaním, a to v případě, pokud si dotyčný nevyčistí zuby. Cukry se totiž mohou přilepit na zuby, což by mohlo způsobit problémy s ústní dutinou.

 

Články - další články

Doporučujeme