Kontroverzní zákon připravil o život nevinného pejska. Proč byl utracen?

1. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

V Británii bojují za zrušení kontroverzního zákona o utrácení nebezpečných psů tzv. Dangerous Dogs Act 1991 (Zákon o nebezpečných psech). Impulzem byl poslední případ psa Duncana, který byl nalezen na ulici a posléze předán útulku, kde se o něj postarali. Úřady však rozhodly, že pes patří mezi nebezpečná plemena a musí být uspán.

Pes Duncan, který by podle všeho měl být kříženec bordeauxské dogy a anglického mastifa, byl v roce 2017 nalezen pohublý a zraněný na ulici. Na starost si jej vzala zvířecí charita Blue Cross, která psala ošetřila a dala v rámci možností dohromady.

Dvouroční pes však byl úřady označen jako sekce jedna – nebezpečný pes -, tudíž určený k uspání. Podle charity jsou psi označováni jako sekce jedna, pokud se jedná o plemena jako tosa-inu, brazilská fila, argentinská doga nebo americký pitbulteriér. “Klidně se může jednat o psa jako labrador nebo mastifa, protože má velikost, a může být označen jako sekce jedna,” uvedl mluvčí charity pro server Metro.co.uk.

Tito psi jsou poté uspáni, pokud úřady nerozhodnou o tom, že nejsou pro veřejnost nebezpeční. V takovém případě jsou psi zapsáni do tzv. Index of Exempted Dogs (rejstřík osvobozených psů) a jejich budoucí majitelé musí plnit stanovené podmínky. Patří mezi ně například očipování psa, používání náhubku na všech veřejných místech, kastrace nebo pojistit se proti škodám, které by pes napáchal. Zároveň s ním nesmí na procházku osoba mladší 16 let.

Blue Cross inicioval začátkem letošního roku petici, která má za úkol přimět zákonodárce, aby zákon o nebezpečných psích plemenech zrušil, protože dopadá i na nevinné psy, jakým byl Duncan.

Články - další články

Doporučujeme