Kráska a zvíře je nejnebezpečnější pohádka! Co expertky vidí na disneyovských klasikách špatného?

10. ledna 2020·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube.com)

Sledování klasických animovaných pohádek od studia Disney by mohlo být pro dnešní děti nebezpečné, shodují se experti. V příbězích se totiž vyskytují témata jako rasismus nebo stockholmský syndrom. Informoval o tom britský deník The Sun.

Deník The Sun cituje dvě expertky – docentku Victorii Cann věnující se humanitním studiím na univerzitě ve východní části Anglie a Lauru Coffey-Glover, jež se specializuje na pohlaví a sexualitu -, které se shodují, že klasické animované pohádky jako například Kráska a zvíře nebo Sněhurka a sedm trpaslíků mohou negativně působit na výchovu dětí.

Pokud je o zmíněnou Sněhurku, pak docentka Cann tvrdí, že snímek ukazuje, že starší svobodná žena nikdy nemůže být šťastná. O trpaslících zase expertka říká, že i když mají práci a dobré charakterové rysy, tak nikdy nemůžou být považováni za idoly kvůli tomu, že nejsou vysocí a atraktivní. Cann rovněž vadí, že Sněhurka posílá negativní vzkaz ohledně ženských rolích. “Její (Sněhurčiny, pozn. red.) užitečná role je vaření a uklízení pro trpaslíky,” myslí si docentka.

Coffey-Glover zase upozorňuje, že Sněhurka je první z mnoha princezen, které nastavily pro malé dívky velká očekávání. “Tyto princezny jsou zobrazeny jako bezmocné postavy, které čekají jen na to, až se bezhlavě zamilují,” míní specialistka na sexualitu.

Velký problém ženy vidí i v animované pohádce Kráska a zvíře z roku 1991. Expertkám totiž vadí, že se v tomto snímku bagatelizuje tzv. stockholmský syndrom. “Toto je nejnebezpečnější pohádka, protože zvíře se pokaždé cítí na pokraji zuřivosti,” vysvětluje Cann. “Zároveň tu ukazuje ukázkový příklad stockholmského syndromu, kdy se zajatkyně zamiluje do svého únosce kvůli jejich přežití,” dodává.

Expertky si rovněž všímají, že se v pohádkách objevuje rasismus. Naráží zejména na skutečnost, že ve Lvím královi nebo Aladinovi mají záporné postavy tmavší barvu pleti potažmo srsti. “Barva kůže je důležitý faktor toho, jak je dobro a zlo ve snímcích reprezentováno. Může to být škodlivé pro sebeúctu lidí, kteří mají tmavší barvu pleti,” shrnula docentka Cann.


Články - další články

Doporučujeme