Křída jako lapač pachu? TIPY, jak v domácnosti využít školní pomůcku

28. listopadu 2017·Články·Redakce

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Pamatujeme si to všichni - bílé ruce, bílé oblečení, drolící se bílý prach. To vše doprovázelo školní zkoušení u tabule, u níž křída nikdy nechyběla. V dnešním světě znají děti hlavně tabule interaktivní a věhlas kříd se dostal spíše do domácností. Že o jejich jiném využití nic nevíte? Máme pro vás pár tipů.

Panáka na chodník si namaluje rádo každé dítě, i to, které je zvyklé hrát si s mobilním telefonem. Tato školní pomůcka je ale perfektním pomocníkem i doma – věděli jste o tom, že může být první volbou při odstraňování skvrn od jídla? Když se vám stane, že na vaší kabelce, kabátu nebo šále přistane nečekaně majonéza, chlebíček nebo kousek pizzy, nezoufejte. Nejdříve čistým ubrouskem odstraňte tu největší paseku, doma pak mastný flek posypte nastrouhanou školní křídou a nechte ji působit nejlépe po celou noc. Ráno setřete místo vlhkým hadříkem, oděv  v případě potřeby navíc vyperete a oblečení je zase jako nové. Pozor dejte jen na to, abyste na výše zmíněné rady použili křídu školní a ne tu, která je určená pro umělecké tvoření.

Nejen při nedělním pečení se může stát, že vinou šlehače potřísníme stěnu v kuchyni. Co dokáže malá kapka mastnoty na zdi, to si umíme představit všichni. Pokud ale máte doma křídu, je po problému. V silné vrstvě přejíždějte po zdi, prach z křídy mastnotu vsákne, tu pak setřete ubrouskem. Stejně tak můžete zamalovat skvrny například od vašich nezbedných malířů.

Křída pomáhá i v oblasti krásy. Vaše poklady ze stříbra stojí za to čas od času přeleštit. Aby šperky zůstaly dlouho lesklé a neobjevovaly se na nich černé fleky, přidejte do šperkovnice kousek křídy. Ta nasaje přebytečnou vlhkost. Tuto radu využívaly už naše babičky, když potřebovaly, aby příbory zůstaly bez poskvrny.

Rad, jak se zbavit mravenců v domácnosti, je mnoho, když ale místo, kudy nezvaní hosté pochodují, obkreslíte křídou a ještě ji navíc trochu nastrouháte, budou mít mravenci stíženou cestu a další putování si rozmyslí, křída nepatří mezi jejich oblíbené mlsání.

TIP: Aby váš koš na prádlo nepříjemně nezapáchal, dejte do staré silonky pár kříd, udělejte uzel  a dejte na dno koše. Zápach nemá šanci.

 

Články - další články

Doporučujeme