Květnové státní svátky jsou za rohem. Budou mít obchody otevřeno?

30. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

.

V úterý 1. května a 8. května nás čeká den volna, poněvadž se jedná o státní svátky. Začátek měsíce začne 1. májem známým jako Svátek práce a o týden později se slaví Den vítězství, což připomíná konec druhé světové války. Velká část Čechů však stále neví, jaké konkrétní státní svátky mají obchody zavřeno.

V České republice se slaví třináct státních svátků. Poslanci se však nedokázali dohodnout na tom, ve kterých dnech budou muset mít obchody o rozloze více jak 200 metrů čtverečních zavřeno. Zákonodárci nakonec rozhodli, že v pěti případech zůstanou obchody zavřené. Jak je to tedy s květnovými státními svátky?

Začátek května, čili 1. máj, budou mít obchody otevřeno, takže se dotyční, kteří přijedou z prodlouženého víkendu domů, nemusí bát, že si nic nenakoupí. Za týden to ale bude jiné. 8. květen totiž spadá mezi osm státních svátků, během kterých mají obchody nařízeno mít zavřeno. Proto nebude od věci si nakoupit předem, pokud se lidé nebudou spoléhat na menší prodejny.

Podle zákona mohou obchody zůstat otevřené na Velký pátek, Svátek práce (1. 5.), Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.), Den upálení mistra Jana Husa (6. 7.) a na Den boje za svobodu a demokracii (17. 11.).

 

Články - další články

Doporučujeme