Ladislav Kříž: Každé ráno své povolání nenávidím, ale je to o tom objemu, kdyby té práce byla třetina méně, byl bych spokojenější

15. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ladislav Kříž (Foto: Frekvence 1)

Alternativní medicína je v současnosti více vyhledávanější. Lidé se tak vyhýbají chemii a snaží se žít v souladu s přírodou. Tudíž se přiklánějí k bylinkám a přírodnímu léčitelství. K tomuto aktuálnímu trendu se pro Frekvenci 1 vyjádřil léčitel Ladislav Kříž.

“Vyhledávají mě hlavně lidi, kteří nemají úplnou důvěru v konvenční medicínu a zároveň si myslí, že ty byliny mají smysl natolik, že jim dokážou pomoci,” řekl léčitel Ladislav Kříž. Sám si ale nemyslí, že byliny jsou všespásné. “Já jsem pro kombinaci klasické a doplňkové medicíny, měli by se tak doplňovat,” dodává.

Doba léčby pomocí bylin se nedá přesně určit, záleží hlavně na typu choroby. “Některá choroba se vyléčí rychle, jako je třeba infekční zánět močových cest, žaludku. Ale naopak dlouhodobě se léčí například chronické záněty slinivky, horních cest dýchacích, bronchiální procesy,” uvádí Kříž. “Tito klienti pak ke mě chodí i třicet let,” doplňuje léčitel.

Bylinkami se dají léčit například žaludeční vředy, bronchiální procesy a i chronické choroby. Bohužel často si lidé myslí, že bylinky jim vyléčí i onkologické nebo autoimunitní onemocnění. “V těchto případech byliny fungují pouze jako doplněk,” říká Ladislav. Pracuje nejen s chemickým složením, ale zajímá ho hlavně vibrační energetické složení bylin. “To znamená, že já pracuji s nějakou energetickou vazbou, kdy tvrdím, že byliny nejsou pouze ta chemická složka, ale mají určitou vibraci a ta vibrace zároveň léčí naše tělo,” popisuje Kříž.

Ladislav Kříž stanovuje diagnózu velmi netradičním způsobem, “Když mám před sebou klienta, tak sedím, v pravé ruce mám virguli a v levé ruce mám vzorník 200 druhů bylin a pracuji s energetickým polem, které, se vyskytuje kolem klienta.  Pokud nastane problém, nebo defekce daného energetického obalu, tak ta virgule začne vibrovat,” popisuje svůj postup léčitel. “Virgule tak přenáší určitý tlak do mé pravé ruky a pokud tato bylina je vhodná a zabere, tak ji dám stranou a postupně projdu všech dvě stě bylin,” doplňuje Kříž. Na konci pak vidí jaké byliny vybral a z kombinace je pak schopný určit diagnózu.

Schopnosti podědil po tatínkovi, který se léčitelstvím zabýval celý svůj život. “Táta mě naučil všechno, takže to co znám z bylin a z okolí léčení,  jak přistupovat ke klientů, tak to všechno znám od svého tatínka, protože u nás ta praxe vypadala trošku netradičně a zvláštně,” uvádí Ladislav. “Tatínek měl své klienty a já musel celý den sedět vedle něj pozorovat diagnózy a pracovat s virgulí,” popisuje své začátky. Také ale se smíchem podotkl, že své povolání nenávidí, protože práce je více než v předchozích letech a kdyby jí bylo méně, tak by se nezlobil, protože by pak byl více spokojenější.


Články - další články

Doporučujeme