Mají vaše děti křivé zuby? Nejspíš za to může špatná péče o mléčné zuby

18. srpna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Křivé zuby u dětí mohou být podle odborníků důsledkem špatné péče o mléčné zuby. Při jejich vypadnutí či vytržení kvůli kazům může špatně vyrůst trvalý chrup. Křivé zuby je pak potřeba srovnat rovnátky, která stojí desítky tisíc korun. Podle ortodontistů, tedy zubařů, kteří se na rovnání zubů specializují, přibývá i dospělých, kteří si rovnátka pořizují. Na rozdíl od dětí jim na ně ale nepřispívá zdravotní pojišťovna.

Úkolem dočasných zubů je kousání, mají vliv na učení mluvení a výslovnost, ale hlavně drží v ústech místo pro své nástupce ze stálého chrupu,” vysvětlila zubní lékařka Hana Zallmannová. Při ztrátě zubu dříve než rok před jeho vypadnutím se podle ní okolní zuby nakloní nebo posunou do mezery a rostoucí trvalý zub se do ní nevejde.

Mnozí rodiče si podle Zallmannové myslí, že o mléčné zuby není třeba tolik pečovat, protože stejně vypadnou. Nejčastější příčinou jejich zkažení je nesprávné čištění zubů, nevhodná strava plná sladkostí a pití slazených nápojů, jako jsou džusy nebo limonády.

Při čištění zubů je třeba se zaměřit na oblast u krčku zubů, oblast mezi zuby a žvýkací plošky stoliček,” vysvětlila zubní hygienistka Zuzana Chmelařová. U křivých zubů je více plošek, kde se může zubní plak usazovat a špatně se čistí.

Podle ortodontisty Jiřího Petra je správná péče o zuby také jednou z podmínek pro nasazení rovnátek, protože ta čištění zubů ještě zkomplikují. Kromě běžného a mezizubního kartáčku je potřeba používat také takzvaný jednosvazkový kartáček, který lépe očistí zámečky rovnátek na zubech.

Rovnátka na obě čelisti mohou stát 25 000 korun, ale i šestkrát tolik. Levnější jsou snímatelná. Záleží na použitém materiálu a technologii, obejdou se i bez drátů a cementu. Ze zdravotních důvodů potřebuje rovnátka jen minimum lidí, většina je má kvůli vzhledu.

Ze systému veřejného zdravotního pojištění se platí u dětí i dospělých práce zubaře, jako je vstupní vyšetření, rentgeny, vytvoření modelu chrupu, nasazení rovnátek a jejich kontroly několikrát ročně. Dětem pojišťovny na aparáty přispívají řádově stovky až nízké tisíce korun ročně.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme