Matyáš Vitík: Pokud se balík opozdí, tak je to díky abnormálnímu objemu zásilek. Netěší nás to, ale snad to všichni pochopí

11. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Foto: Twitter / Matyáš Vitík

Česká pošta je jeden z největších dopravců balíčku a listovních zásilek v České republice. V předvánočním shonu dostává v letošním roce pořádně zabrat a odráží se v něm také epidemie koronaviru. Lidí si totiž raději zboží objednají z bezpečí svého domova, než aby navštěvovali přeplněná nákupní centra. K aktuální situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Vánoce Česká pošta zvládá, ale je na hraně kapacity. “Zatím to zvládáme, byť jsme aktuálně na hraně našich kapacit, jak přepravních i personálních,” uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Dokonce překonala rekord z minulého roku. “Loni jsme před Vánoci v jeden moment měli v přepravě 500 tisíc balíků a byl to absolutní rekord. Letos jsme tuto hranici překonali a máme 1,1 milionu balíků v přepravě. Takže tento rok je abnormální a nárůst je více než o 100 %,” popisuje mluvčí.

Nápor se snaží rozšířit mimo pracoviště hlavní pošty. “Otevřeli jsme nová externí místa Balíkoven. Takže tím jsme pomohli té pobočkové síti, aby se ten nával rozprostřel na více výdejních míst,” říká Vitík. Pro jistotu nabírali před vánoční sezónou brigádníky.

Lidí by ale měli při objednávání balíčku započítat i lhůtu eshopu na zabalení objednávky. “Když někdo objednává přes eshop, tak je potřeba do té celkové doby dodání započítat i tu lhůtu, kterou potřebuje eshop, aby tu objednávku vyřídil a předal to do přepravy České pošty. Pak následuje samotná doprava naší firmou,” popisuje mluvčí. “Většina zásilek se nám daří doručovat do druhého dne. Může se ale stát, že ten balík nepřijde, že přijde až následující den, což způsobují ty abnormální objemy a to nás netěší, ale doufáme, že nás všichni pochopí,” dodává.

Přesto se lidé nemají spoléhat na nákupy přes internet na poslední chvíli. “Nesmí se spoléhat na to, že 23. prosince objednají na eshopu a 24. prosince dopoledne jim to přijde. S tím klienti počítat nemůžou,” doplnil na závěr Vitík.

Články - další články

Doporučujeme