Ministr Jurečka nechce být ve vládě, která umožní další vlny EET

5. března 2017·Články·Redakce

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka nechce být ve vládě, která by schválila zavedení elektronické evidence tržeb pro další profese. Řekl to dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jurečka uvedl, že třetí a čtvrtá vlna EET je záměrně naplánovaná tak, aby o ní musela rozhodnout až příští vláda. On sám by prý v takovém kabinetu nebyl.

“Třetí a čtvrtou vlnu my odmítáme a budeme po volbách prosazovat, aby nikdy nenastala,” prohlásil Jurečka. Na otázku moderátora, zda by on sám byl ve vládě, která by plánované rozšíření EET dotáhla do konce, odpověděl: “Já si troufnu říct, že nebyl”.

Zavedení elektronické evidence tržeb bylo předmětem koaliční smlouvy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Jejím největším obhájcem je ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, systém podle něj brání daňovým únikům a přinese tak peníze do státní kasy.

Zatím je EET povinná pro stravovací a ubytovací zařízení a od začátku března také pro maloobchod a velkoobchod. Ve třetí fázi by online hlášení tržeb museli podávat také vykonavatelé svobodných povolání – například účetní, veterináři a právníci. Týkalo by se také autoservisů, stavebnictví nebo dopravy. Jako poslední by podle harmonogramu měla do systému vstoupit další řemesla.

Jurečka dnes uvedl, že EET se zavádí postupně právě kvůli tomu, aby o něm rozhodla příští vláda. “Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby budoucí Poslanecká sněmovna a nová vláda mohla rozhodnout jestli ano, či ne,” řekl.

Ministr zemědělství poukázal na to, že pro skupiny, které jsou zahrnuty do třetí a čtvrté vlny, EET nemá smysl. Většina řemeslníků podle něj stejně své služby fakturuje a tudíž není třeba příjmy znovu hlásit.

Elektronická evidence je podle Jurečky prostředkem k narovnání podnikatelského prostředí. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a kritik EET prohlásil, že tento systém narušuje svobodné podnikání a decimuje drobné živnostníky například na vesnicích.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme