“Můj cíl je být lepší než táta,” říká Martin Macík (27), který má za sebou nejvydařenější start na Rallye Dakar

18. ledna 2017·Články·Redakce

facebook

Martin Macík mladší má za sebou nejvydařenější start na Rallye Dakar, ve které obsadil desáté místo v kategorii kamionů. Z Jižní Ameriky se vrátil spokojený a se splněnými cíli. Věří ale, že se mu v příštích letech letošní výsledek ještě podaří vylepšit. Stále totiž platí, že by jednou rád překonal nejlepší výsledek svého otce, který byl v roce 2010 celkově čtvrtý.

“Když člověk dojíždí v desítce, tak je to dobrý pocit. K tomu, aby se člověk dostal do pětky, je ale potřeba i více štěstí, více zkušeností, možná i lepší auto. Už dříve jsem řekl, že můj cíl je být lepší než táta, a udělám pro to hodně. Zároveň si ale všichni uvědomujeme, že každý Dakar může být jiný,” řekl Macík na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Sedmadvacetiletý pilot se svojí posádkou i letos bojovali s menšími technickými problémy hned v úvodu rallye, kdy opravou ztratili přes dvě hodiny. Ve druhé polovině soutěže však zajížděli časy v elitní desítce a nakonec se posunuli i na konečné desáté místo.

Základním cílem pro nás bylo rallye dokončit, což se podařilo. Poté jsme chtěli zasahovat do desítky, což se také povedlo, a dařilo se nám i dělat vítr nahoře. V jedné z etap jsme byli čtvrtí, což bylo super. A i když jsme nakonec skončili na chvostě desítky, tak pořád je to desítka,” uvedl Macík, který jen litoval řady zrušených měřených úseků i dvou celých etap. “Na druhou stranu se díky tomu poté o to rychleji jelo. Rušení ale bylo správné. Spoustě lidí to zachránilo život,” podotkl.

Macík letos usedl do nové specifikace kamionu Liaz a výrazné změny si pochvaloval. “Bylo to úplně jiné a změny byly poznat. Postupně jsme zrychlovali i proto, že auto fungovalo. Pořád jelo dopředu,” podotkl člen týmu Big Shock Racing.

Pro příští rok se budou v sedlčanské centrále týmu snažit podle všeho vylepšit jen výkon motoru. “V některých pasážích kolem mě (soupeři) odjížděli tak, že jsem s tím nebyl schopen nic dělat. Jinak bylo ale auto naprosto konkurenceschopné, což nás samotné možná překvapilo. Věděli jsme ale, že je dobré,” dodal Macík.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme