Na horách panuje pravá zima! Areály hlásí ideální podmínky. PŘEHLED

13. ledna 2017·Články·Redakce

Na horách v Česku panuje pravá zima, na svazích sjezdovek leží na mnoha místech přes metr sněhu, někde až dva metry. Lyžařské areály tak před nadcházejícím víkendem hlásí ideální podmínky. Otevřené jsou i sjezdové tratě v níže položených oblastech a díky vydatnému sněžení z minulých dnů panují i výborné podmínky pro běžkaře, a to nejen na horách.

Krkonoše

V Krkonoších v pěti areálech SkiResortu Černá hora – Pec je otevřených 41 kilometrů sjezdových tratí, všechny služby v areálech jsou v provozu. Běžecké trasy v okolí střediska budou podle ředitele SkiResortu Petra Hynka upravené až před víkendem. Výborné podmínky hlásí i další krkonošské lyžařské areály, například v Herlíkovicích je připraveno 10,5 kilometru sjezdovek, na neděli se v areálu chystá akce Snow Adventure 2017, která nabídne zájemcům soutěže, mimo jiné klání ve slalomu na sněžnicích.

Orlické a Jizerské hory

Podmínky si chválí provozovatelé středisek také v Orlických a Jizerských horách. V plném provozu s devíti kilometry bude od pátku skiareál Ještěd, což se naposledy povedlo před třemi lety. Stejně je na tom největší středisko Libereckého kraje Rokytnice nad Jizerou. Lyžaři zde mají k dispozici přes 21 kilometrů tratí, využívat mohou i červenou sjezdovku z Lysé hory o délce 2,5 kilometru s převýšením 590 metrů, která splňuje všechny požadavky k pořádání FIS závodů.

Šumava

Na Šumavě v areálu Ski&Bike Špičák umožnilo počasí zprovoznit už i nejprudší českou trať Šance. V sobotu se otevře snowpark. Kromě Železnorudska se v Plzeňském kraji lyžuje i v Kašperských Horách nebo na sjezdovce v Nýrsku. V sobotu se podle provozovatelů poprvé v sezoně otevře areál v Kocourově u Klatov. V Českém lese se lyžuje v Přimdě na Tachovsku i na malé sjezdovce v Tachově, naopak sjezdovka Sádek na Domažlicku je stále mimo provoz. Podrobnosti o šumavských běžeckých stopách jsou na bilastopa.cz

Lyžařský areál na Lipně otevře o víkendu pro veřejnost skicrossovou trať, kterou navrhl tým olympijské vítězky Evy Samkové. Jedná se o novinku pro tuto sezonu. Návštěvníci si budou moci na trati vyzkoušet jízdu na snowboardu i lyžích.

Krušné hory

Lepší lyžařské podmínky nebyly už několik zim ani v Krušných horách, kde jsou k dispozici také desítky kilometrů běžeckých stop. Čerstvě je upravená například Ježíškova cesta na Božím Daru, okruh kolem božídarského Špičáku nebo okruh Karlova běhu a trasa na Plešivec.

Beskydy

Na vyšší návštěvnost než o minulém víkendu, kdy řadu lyžařů odradilo mrazivé počasí, se těší provozovatelé skiareálů v Beskydech. “Jsme plně v provozu. Ve snowparku ještě upravujeme překážky,” řekl dnes ČTK vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Všechny sjezdovky jsou v provozu také v lyžařských střediscích v Jeseníkách.

Podmínky pro sjezdové lyžování jsou v těchto dnech výborné i na Vysočině a ve Zlínském, Středočeském a dokonce i Jihomoravském kraji. V Němčičkách na Břeclavsku jsou podle Jaroslava Stávka z tamního areálu dokonce nejlepší lyžařské podmínky za posledních 30 let.

Články - další články

Doporučujeme