Na mnoha místech se slaví Halloween! Jak vznikly oblíbené tradice?

31. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Na mnoha místech planety se poslední večer v říjnu slaví tzv. Halloween. Populární svátek, který si užívají zejména děti, proniká už i k nám. Ačkoli na území České republiky se jedná o poměrně novou záležitost, jeho prapůvod sahá až daleko za počátek našeho letopočtu. 

Pokud vás nebo vaše děti zaujal Halloween a rádi byste ho slavili, možná jste narazili na názory ze svého okolí, že cizí svátky do Česka nepatří. Může vás ale potěšit, že současný Halloween vychází velice úzce z původně keltského svátku Samhain. No a Keltové kdysi žili i u nás.

Počátky Samhainu sahají až do doby kolem roku 3350 před naším letopočtem. Tehdy žila početná keltská společenství zejména na území současné Velké Británie, Irska a severozápadě Francie. Názvem Samhain sám vychází ze staroirského pojmenování samain.

Keltové věřili, že v období, kdy se prodlužovala noc a úroda se tenčila se rozplývala i hranice mezi naším světem a říší mrtvých. A právě v noci z 31. října na 1. listopadu se mrtví měli vracet mezi nás.

V tomto pro kelty magickém čase lidé oslavovali, modlili se a zapalovali ohně, pro které používali speciální kola symbolizující slunce. Každý z pohanů si od ohně zapálil svou pochodeň a odnesl si ji domů, aby z obydlí vyhnal zlé duchy.

Tuříny místo dýní

Aby odehnaly zlé duchy, kteří se vraceli na zem, používali Irové tuříny, do kterých vyřezali různé obličeje. Ty pak umístili před svá obydlí aby si přízraky mysleli, že v této domácnosti už duchové jsou. Toto vyřezávání je však poměrně mladou tradicí – poprvé je oficiálně zaznamenáno až v 19. století. Když na konci 19. století dorazili irští a skotští migranti do Ameriky, namísto tuřínů začali vydlabávat dýně.

Koledování

Také pověstná koleda a chození od domu k domu mají svůj původ v Irsku a Velké Británii. Chudší obyvatelé tehdy obcházeli domácnosti a prosili o malé dušičkové chlebíčky výměnou za modlitbu za toho, kdo ji daroval, nebo za drobné představení v kostýmech či písničku na počest zemřelých. Tradice dušičkových koláčků zůstala ve Velké Británii dodnes, zemřelým už ale většinou nikdo nezpívá.

 

Články - další články

Doporučujeme