Nádoby z dynastie Čching byly v londýnském vetešnictví. Teď se vydražily v aukci za 1,6 milionu korun

19. května 2023·Články·ČTK

Pár čínských nádob zakoupených v sadě keramiky v londýnském obchodě s použitým zbožím za 20 liber (550 korun) se prodal v aukci za téměř šedesát tisíc liber (přes 1,6 milionu korun). Ukázalo se totiž, že pocházejí z období dynastie Čching.

Dvě keramické nádoby, které byly vyrobeny v 18. století za vlády dynastie Čching, vynesly v úterý v aukčním domě Roseberys 59.800 liber. Obě jsou pomalovány speciální technikou malby na porcelán, která se používala v dřívějších dobách dynastie Ming, kdy se vzory před glazováním obkreslují modrou barvou, uvedl před prodejem Bill Forrest, zástupce ředitele a vedoucí oddělení asijského umění v Roseberys. Čínský císařský porcelán je “vzácný” a podle Forresta se nevyskytuje často, protože byl objednáván pouze pro říšský dvůr.

Na 11,5 centimetru velkých, jemně malovaných nádobách jsou zobrazeny rozkvetlé hlavičky chryzantém a vinoucí se lotosové listy v červené, žluté a zelené barvě s modrou glazurou. Původním kupcem nádob je “vášnivý sběratel” keramiky, který si nepřál být jmenován, uvedl Forrest. Loni je zahlédl v jednom obchodě s použitými věcmi “a prostě si je musel pořídit”, aniž by znal jejich skutečnou hodnotu. Teprve když na dně jedné ze sklenic objevil a prozkoumal nápis Čchien-lung, což byl císař dynastie Čchin, který vládl šest desetiletí, uvědomil si jejich potenciál. Předměty poté odnesl do aukční síně k ocenění. Prodejce věnuje “značnou část” zisku charitě, které obchod s použitým zbožím patří, i když přesnou částku neuvedl.

Články - další články

Doporučujeme