Nedělali jste to celý život špatně? Jak umývat ovoce, abyste se opravdu zbavili škodlivých látek

1. listopadu 2017·Články·Redakce

shutterstock

Když si domů z nákupu přinesete jablka, měli byste je před konzumací omýt pod vodou. To samozřejmě platí nejen o tomto ovoci, ale o každém, s jehož slupkou můžeme při spotřebě přijít do kontaktu. Jsou mezi námi i tací, kteří si otevřou plastovou krabičku s rajčaty či nektarinkami, světácky je naleští o triko a zakousnou se. Takhle se ale zbaví nanejvýš prachu, pesticidy vesele žijí dál.

Na některé sloučeniny pesticidů navíc nestačí ani voda, vstřebávají se totiž hluboko do ovoce. Pesticidy jsou v oblasti pěstování běžnou praxí, roste však odolnost škůdců, a proto se právě ochranné látky vyvíjejí agresivnější – a tím se zvyšuje jejich účinnost a zároveň škodlivost pro lidský organismus.

Vědci z American Chemical Society přišli s unikátním způsobem, jak se škodlivin zbavit. Stačí jediná látka – jedlá soda. “Rozdílnost účinku byla pravděpodobně zapříčiněna vyšší absorpcí thiabendezolu do jablka,” uvádí vědci. Právě soda pronikla pod povrch až do hloubky 80 mikrometrů.

“Ten nejlepší způsob, jak odstranit opravdu všechny pesticidy z povrchu ovoce, je samozřejmě oloupání,” říká doktorka Lili Heová, která vedla výzkumný tým. Nevýhodou je, že tak odstraníte i důležité živiny, hodně vitamínů a minerálů, které se při umytí pod vodou zachovají.

Existuje ještě jeden levný způsob, jak se zbavit chemikálií.  Myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku z octa a čisté vody. TIP: Přibližně 15 – 20 minut v roztoku v poměru 10% octa k 90% vody. Budete se divit, jak je voda v misce špinavá.

Články - další články

Doporučujeme