Nejznámější český zpěvák tentokrát v roli malíře. Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vydala druhou medaili s Karlem Gottem!

12. května 2019·Články·Josefína Kováčová

Dvaačtyřicetinásobný vítěz hudební ankety Český slavík má již svou druhou medaili. U příležitosti osmdesátých narozenin Karla Gotta ho na ní Česká mincovna vyobrazila jako malíře.

I přestože většina lidí zná Karla Gotta především jako úspěšného zpěváka, on sám se v mládí chtěl stát malířem. Svůj první obraz stvořil už v deseti letech. Poté dostal od maminky k Vánocům kompletní malířskou výbavu, což v něm definitivně probudilo opravdovou vášeň. Když dospěl, pokusil se dostat na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ale bohužel neúspěšně.  

„Nebyl jsem mezi čtyřiceti šťastlivci, kteří byli přijati ze šesti set uchazečů, a tak jsem pln zklamání kufřík s barvami zase zavřel. Vyhověl jsem tak alespoň přání otce a nastoupil jsem do učiliště, abych se vyučil elektromechanikem,“ vzpomíná Karel Gott, který tehdy jistě netušil, jaké bude jeho skutečné životní poslání. Přestože si ho nakonec vybrala jiná múza, malování je důležitou součástí jeho života.

O návrh zlaté půluncové medaile se zasloužila Mária Filová, která jednu z jejích stran věnovala portrétu mistra ve středním věku, jenž je umístěný na malířské paletě. Na druhé je pak vyobrazen podpis Karla Gotta zakomponovaný do sady malířských potřeb.

„Po prosincové emisi medaile, na které jsme vyobrazili pana Gotta jako zpěváka, navazujeme v rámci třídílné minisérie u příležitosti jeho 80. narozenin s druhou částí. Tentokrát je na ní pan Gott v roli malíře. Právě malování je totiž jeho největší vášní, která ho doprovází po celý život,“ uvádí Jaroslav Černý z České mincovny. Náklad zlatých půluncových medailí je 500 kusů, stříbrných medailí je k dostání opět tisícovka.

 

Více info na: www.ceskamincovna.cz

 

Články - další články

Doporučujeme