Proč dal Kajínkovi milost? Zeman promluvil o tom, proč pustil doživotně odsouzeného vraha

26. května 2017·Články·Redakce

Miloš Zeman se vyjádřil k tomu, co ho vedlo k udělení milosti pro odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Veřejnost spekuluje o populistickém kroku prezidenta. V pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov Zeman mimo jiné řekl to, že si nechal k celé kauze vypracovat několik analýz a existují zásadní body soudního procesu, které nejsou vysvětlené.

“Jiří Kajínek byl ve vězení 23 let a posudky mluví o možnosti resocializace,” řekl Miloš Zeman. A dodal, že nemá právo posuzovat, zda jeho odsouzení byl, či nebyl justiční omyl. “Můj názor před udělením milosti byl, že vhodné by bylo, aby se obnovilo řízení. To navrhovali už čtyři ministři spravedlnosti, bohužel to bylo zamítnuto.”

“V rozhodnutí o udělení milosti žádné důvody nejsou. Prezident není povinen své důvody sdělovat,” vyjádřil se Zeman. Posléze ale přece jen některé své pohnutky popsal: “Ve spise Jiřího Kajínka je mnoho nevysvětlených skutečností. Byl identifikován ten, kdo si nájemnou vraždu objednal. A musíte uznat, že kdo si objedná nájemnou vraždu, by měl být trestně stíhán, ale tento člověk stíhán nebyl, před soud se nedostal. To je jedna z  mnoha podivností.”

“Kalouskovi ani nikomu jinému do toho nic není, pokud se stane prezidentem, bude mít také právo udělovat milosti,” dodal prezident k poznámce moderátora, že se po amnestii zvedla vlna kritizujících názorů z řad politiků.

 

 

 

 

Články - další články

Doporučujeme