Neskutečná cifra: Nejdražší komiksová kresba v dějinách byla prodána za šílené peníze

15. ledna 2021·Články·ČTK

Zdroj fotky: Twitter

Kresba belgického tvůrce Hergého, určená pro obálku komiksu Modrý lotos ze série Tintinových dobrodružství, byla ve čtvrtek v Paříži prodána za rekordních 3,2 milionu eur včetně poplatků. V přepočtu je to víc než 83 milionů korun. Podle aukční síně Artcurial, která dražbu zajistila, se jedná o nejvyšší částku za komiksovou kresbu v dějinách, píše agentura AFP.

“Po dražební bitvě mezi třemi zájemci na telefonu se toto obdivované mistrovské dílo nakonec prodalo za 3 175 400 eur,” uvedla aukční síň. Dílo koupil blíže neupřesněný soukromý sběratel.

Hergé na motiv Tintina s drakem v roce 1936 použil inkoust, kvaš a akvarely. Nakonec se výsledek na obálce komiksu neobjevil, protože byl příliš drobný a složitý pro tisk. Záhadu představuje přeložení kresby na šest částí. Dle některých je to dílo malého chlapce, který kresbu dostal darem, podle jiných nutnost autora, aby šla kresba poslat poštou. Proti dražbě se podle listu Le Parisien postavil manžel Hergého vdovy, který spravuje pozůstalost. Podle něj kresba patří do muzea.

Dosavadní komiksový dražební rekord držely kresby určené pro předsádku knih o Tintinovi. V roce 2014 se přes Artcurial prodaly za 2,51 milionu eur včetně poplatků, v přepočtu 65,6 milionu korun.

Co na to Jan Kraus?

Články - další články

Doporučujeme