Nová zábava? Češi si za posledních pět let oblíbili zážitkové saunování

30. března 2019·Články·Lukáš Vaněk

V Česku se za posledních pět let rozvinulo zážitkové saunování. Čeští saunéři umí konkurovat světovým mistrům, řekl ČTK předseda České asociace saunérů (ČAS) a zakladatel festivalu Saunafest Pavel Hofrichter. Důkazem je podle malajského specialisty na relaxační saunové rituály Laye Panga Onga i vítězství českého zástupce na mistrovství světa v saunovém ceremoniálu v roce 2017. Ong přijel do Česka jako porotce sedmého ročníku festivalu Saunafest. Mezi trendy zážitkového saunování patří kreativní rozhánění páry mezi diváky například házením ručníků.

Když jsem před více jak pěti lety přijel do Prahy navštívit pár saun, nebylo tu skoro nic. Po roce 2014 jsem viděl, že lidi se začali o saunování více a více zajímat. Úroveň v Česku rychle vzrostla,” řekl ČTK Ong.

Zážitek dodávají saunování ceremoniály, kdy mistr polije horké kameny vodou a ledem a vzniklou páru a vůni olejů rozhání mezi lidi. “Je možné vybrat si mezi relaxačním ceremoniálem, při kterém jde o speciální aromaterapii, vykuřovadla nebo zajímavé relaxační techniky, a dynamickým ceremoniálem, který je o show a o zábavě. Do saun přichází lidé, kteří by tam normálně nešli,” řekl Hofrichter.

Zábavný ceremoniál zahrnuje kreativní rozhánění páry mezi diváky například formou filmových nebo divadelních scének. “Viděli jsme na festivalu scénky z filmu Rocky, Million Dollar Baby nebo Avatar. Velkým trendem je házení ručníků,” řekl Ong. Zážitkové saunování se v Česku rozšířilo v roce 2013 založením festivalu Saunafest. Od té doby začali provozovatelé větších saun zavádět tyto ceremoniály. Podle Hofrichtera poskytuje program v Česku zhruba 30 míst. Jde hlavně o velká centra, která mají sauny s větším prostorem pro tento druh představení.

ČAS školí nové saunéry a obor zde raketově roste. Přibývá lidí, kteří to umí dělat správně a jsou schopni konkurovat světovému měřítku nejlepších saunérů,” řekl Hofrichter.

Mezi nové trendy běžného saunování patří například dětská sauna, kdy je teplota a délka uzpůsobena dětem a chodí tam celá rodina.

Také používané materiály se zlepšují. Dříve se v saunách používala chemie a podle Hofrichtera stačilo, aby to vonělo. Dnes se pracuje s éterickými oleji s výtažky z rostlin, jejichž výpary jsou léčivé a dělají lidem dobře.

Moderní jsou také biosauny, ve kterých je nižší teplota a vyšší vlhkost, takže se v nich lépe dýchá. To může vyhovovat například těhotným ženám a důchodcům.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme