Oproti Evropě jsme pozadu: Streamovací služby v Česku tolik netáhnou

22. března 2023·Články·ČTK

Češi zaostávají ve využívání placených videoslužeb na internetu. Služby jako Netflix nebo HBO Max si v tuzemsku předplácí 24 procent lidí starších 16 let, průměr EU je 42 procent. Vyplývá to z nejnovějších údajů ČSÚ a Eurostatu.

Nejvíce jsou placené streamovací služby rozšířené v Nizozemsku, Švédsku nebo Dánsku s podílem 67 až 73 procent. Naopak nejméně je využívají Bulhaři, Lotyši nebo Rumuni s podílem osm až 15 procent.

Diváci v Česku mají k dispozici takřka kompletní nabídku světových videoslužeb, které doplňují lokální projekty. V únoru na český trh vstoupila streamovací služba SkyShowtime, která doplnila Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+ a Amazon Prime Video. Těm konkuruje služba Voyo TV Nova a nově také Prima+.

„Češi jsou v placení za obsah velice specifičtí. Stále jsou zvyklí, že televize a tudíž i on-line obsah by měl být zadarmo. Proto je také u nás stále vysoká míra pirátství. Situace se v průběhu let u nás zlepšila, ale úrovně vyspělých zemí zdaleka nedosahuje,“ komentovala nejnovější údaje ČSÚ a Eurostatu Erika Luzsicza, ředitelka distribuční společnosti Axocom.

Články - další články

Doporučujeme